pomocy! praca kontrolna
mati: Jedna z przyprostokątnych trójkata ma długość 8 a kąt leżący naprzeciw niej ma miare
70'.Oblicz długośc pozostałych boków trójkąta.
17 kwi 17:52
mati: kto mi pomoże
17 kwi 18:03
Przemo: trzeba zastosować twierdzenie sinusów.
17 kwi 18:06
mati: próbowalem ale nie jestem pewien czy to jest dobrze
17 kwi 18:07
Przemo: Wydaje mi sie ze to bedzie tak:
| 8 | | x | |
| = |
| x −przeciwprostokątna |
| sin 70' | | sin 90' | |
podstawiasz za sinus wartosci z tabelki wartosci trygonometrycznych, i mnozysz na krzyż.
Spróbuj zrobić sama.
17 kwi 18:10
Przemo: 'sam
17 kwi 18:11
Przemo:
17 kwi 18:11
mati: dzieki , spróbuje
17 kwi 18:13
Bogdan:

Nie potrzeba stosować twierdzenia sinusów, wystarczą funkcje trygonometryczne
w trójkącie prostokątnym.
| a | |
| = ctg70o => a = 8 * ctg70o
|
| 8 | |
| 8 | | 8 | |
| = sin70o => b = |
| |
| b | | sin70o | |
17 kwi 19:08