wykres funkcji kwadratowej ,jej przedział monotomiczny i argumenty
majka38: Prosze o pomoc −z góry dziękuję
Zadanie
Narysuj wykres funkcji f(x)=x2−5x+6
−wyznacz przedział monotoniczności tej funkcji
−dla jakich argumentów ta funkcja przyjmuje wartości dodatnie?
17 kwi 15:28
Bogdan:
A może skorzystaj z
69,
79
17 kwi 15:30
majka38: Tylko ja tego nie rozumiem ,a wiem że podobne zadania będę miała na pracy
semestralnej−może ktoś mnie "oświeci" i po chłopsku wytłumaczy?:(
17 kwi 15:33
carnal: dodatnie: x∈(−1;3)
rosnące:x∈(−∞;1>
malejąca: x∈(1;+∞)
17 kwi 15:39
majka38: No to do reszty zgłupiałam

bo mi wyszło:
∆> 0 czyli ∆ =1 to ma 2 miejsca zerowe czyli 2 i 3
a współrzędne wierzchołka W=(2
12,u−{1}{4})
natomiast monotoniczność to:
rosnąca x ∈(3,+
∞)
malejąca x∈(2,−
∞)
17 kwi 16:24
majka38: Źle napisałam, tam miało być W=(2½,−¼) −tak mi wyszło
17 kwi 16:27