d
Klaudia: Latwe zadanie z trojkatem rownoramiennym. Suma długości ramion trójkąta równoramiennego
prostokątnego wynosi 8. Oblicz:
a) pole koła wpisanego w trójkąt,
b) pole koła opisanego na trójkącie,
c) odległość środka okręgu wpisanego w trójkąt od wierzchołka przy kącie prostym
Nie wiem jak obliczyc promienie, ktos mi moze wytlumaczyc ?
17 kwi 12:55
xpt: sa gotowe wzory na promienie
| | P | |
Promień okręgu wpisanego r= |
| |
| | p | |
| | abc | |
Promień okręgu opisanego R= |
| |
| | 4P | |
gdzie
P − pole trójkąta, a
p − połowa obwodu
To są wzory dla dowolnego trójkąta i działają zawsze
a, b, i c to są boki tego trójkata.
Trójkąt jest równoramienny i prostokątny więc jest połową kwadratu.
Jak będziesz miał jakiś problem o
pytaj :
)
17 kwi 13:05
Bogdan:

Przyprostokątne: a = 4, b = 4,
przeciwprostokątna c = 4
√2
r − długość promienia okręgu wpisanego: r =
12(a + b − c)
R − długość promienia okręgu opisanego: R =
12 c
17 kwi 13:07
Bogdan:
Wzory na r i R, które podałem dotyczą trójkąta prostokątnego, a taki jest w tym zadaniu.
17 kwi 13:08
Góral: A w trójkącie prostokątnym na podstawie czego r=a+b−c2 nie moge nigdzie znaleźć
dlaczego tak jest ;[
3 lis 19:58