niewiadoma
Julka: POMOCY

Oblicz ile lat ma dziadek ojciec i syn jesli
połowa wieku ojca równa się 1/4 sumy lat dziadka i syna
ze 5 lat temu ojciec miał o 35 lat mniej niż dziadek i syn razem
i ze za 3 lata dziadek bedzie miał o 7 lat wiecej niz ojciec i syn
17 kwi 19:24
tim: Ja.
17 kwi 19:27
Julka: próbowałam związac równania ale mi nie wychodzi
17 kwi 19:28
Julka: x− wiek ojca
y−wiek syna
w−wiek dziadka
17 kwi 19:28
tim: d − dziadek
o − ojciec
s − syn
o − 5 = d − 5 + s − 5 − 35
d + 3 = o + 3 + s + 3 + 7
Poskracaj i obbicz.
17 kwi 19:28
Julka: 1/2x = 1/4(y+w)
x−5= (y+w)+35 −−−> x=y+w+40
w = x+y −4
17 kwi 19:30
tim: Pamiętaj

Za 3 lata, to znaczy, że dziadek, ojciec i syn − wszyscy postrarzeli się o 3
lata
17 kwi 19:31
Julka: no właśnie ale myślałam że jak cofnę się i zrobię tak żeby to było w teraźniejszości to
nie musze każdemu tego dodawać
17 kwi 19:33
Julka: kurcze ale ma wyjsc 15 40 65 a mi wyszło ze syn ma 12:(
17 kwi 19:35
Julka: wyszło
17 kwi 19:38