Prosze o pomoc
Monika: Trzy liczby ktorych suma rowna sie 13 tworza malejacy ciag geom. jesli od ostatniej
odejmiemy 4 to otrzymmy ciag arytm. wyznacz te liczby
17 kwi 15:22
Eta: Podpowiadam
17 kwi 15:29
Eta:
x, y, z −−−− tworząciąg geom.
to z def. ciągu masz równanie:
y2= x*z
ponad to :
x +y +z = 13
x, y, z − 4 −−−− tworzą c. arytm.
to z def. c. arytm. masz:
2y = x + z −4
rozwiąż układ tych trzech równań i oblicz x y i z
17 kwi 15:33
Monika: nie rozumiem
17 kwi 15:35
Eta:
Witam ponownie

Co tu jest do rozumienia ? rozwiazujesz układ trzech równań:
y
2 = x*z
x +y +z = 13
−x +2y −z = −4
−−−−−−−−−−
= 3y = 9 =>
y= 3
to y
2= x*z => x*z = 9 i x +3 +z = 13 => x +z = 10
więc x = 10 − z podstawiasz do równania:
(10 −z)*z = 9 => z
2 − 10z +9=0 Δ= 64
√Δ= 8
z
1 = 9 v z
2 = 1
to x
1 = 10 − 9 v x
2 = 10 −1
x
1 = 1 v x
2 = 9
szukane liczby to:
1, 3, 9
sprawdzenie:
1 +3 + 9 = 13 1, 3, 9 −−− tw. ciąg geom , bo q = 3
liczby: 1 , 3 , 9 − 4 => 1, 3, 5 −−− tw. c. arytm bo r= 2
czyli wszystko jest ok

Pozdrawiam !
17 kwi 17:31
Monika: teraz rozumiem spróbuję sobie to utrwalic robiac inne zadania
Dziekuje
17 kwi 17:43