melwin: czy ktos moze mi pomoc to rozwiazac(wyznaczyc miejsce zerowe) potrzebuje to na wczoraj... x= -2/3x - 2
asia: pomóżcie !
emila2407: dzięki za pomoc-jutro mam nadzieję się spotkamy!
XUL: f(x) = 3*sin2x - sin3x
Samba : Hej ostatnio dostalam nienormalne (przynajmniej dla mnie) zadanie matematyczne, ktorego ni jak ni wiem jak zrobic. Oto zadanie : Test sklada sie z 30 zadan. Za kazda
AnOnImUs: Mam dwa zadania i dwa zapytania... 1) Punkt B=(-1,9) należy do okręgu stycznego do osi x w punkcie A=(2,0). Wyznacz równanie
enter: enter333 prosi o sprawdzenie warunków zadania dodanego poniżej
enter333: proszę o spr warunków wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma:
Bartek: Witam może mi ktoś napisać jak zrobić pochodną z y=(4sinx-8sin3x)*cosx
enter330: prosze o sprawdzenie poprawności warunków Wyznacz te wart param p dla których dziedziną funkcji jest zb liczb rzeczywistych
patrycja: rozloz na czyniki: a4 + b4. jeszcze z tym jednym sobie nie umiem poradzic.
enter332: Ze względu na moje wcześniejsze problemy z robieniem założeń, proszę o ich sprawdzenie. dla jakich wart parametru m nierównośc jest prawdziwa dla każdej liczny rzeczywistej
Sara: 1. Wyznacz współczynniki p i q trójmianu y=x2 +px+q wiedząc, że miejscami zerowymi są liczby 2 i -3.
enter331: dla jakich wart parametru m funkcja jest określona dla każdego x∈R i ma dwa różnie miejsca zerowe?
patrycja: jak rozbic na czynniki wielomiany stopnia 3? wielomian przykladowy: W(x) = x3 - 2x2 + x - 2.
Kamusia: Dany jest ciąg un=un-1+un-2 dla n=2,3,4,....., u0=0, u 10=10 Ile wynosi u1 Proszę o pomoc, bo ciągi, to dla mnie czarna magia
snopka: 2x moge zastosowac de l'hospitala? lim-------------------
aga: W trapez ABCD, w którym odcinek AB jest jedna z podstaw, można wpisać okrąg. Ponadto A=(1,-3), B=(4,1) i C=(1,1). Wyznacz współrzędne wierzchołka D i pole trapezu ABCD.
mała: jaki to rodzaj ciągu, zamien na sumę ciągu: 1 + 1/2 + 1/3 + ... +1/n
marco64: Proszę o pomoc w rozwiązaniu ; Kasjerka miała wypłacic 2000 zł w banknotach o nominałach 50 zł i 100 zł
snopka: Oblicz granicę: √n+1 -1
asia: log(log22 ) a to liczy się tak samo jak to poprzednie?
Ola: 1. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3√2 cm i 4√2 cm. Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość:
Sisi: log(3x+4)+log(x+8)=2
asia: log6(log264)
emila2407: bok kwadratu ma dł 8 oblicz pole koła pisanego i opisanego ten kwadrat mam skorzystać z przekątnej d=8{2} czyli r=1/2d-w opisanym? a wpisany z tw pitagorasa
tomek: Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla a = √3, b = √2.
emila2407: wykaż tożsamość cosx+tg2xcosx=1/cosx
enter: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji: x3-2x2-13x-10
KRYSIA: proszę o pomoc---Wykaż,że prawdziwa jest nierówność: pierwiastek z (pod pierwiast. 2 do 50 plus1)dodać pierwiastek z (pod pierwiastkiem 2 do 50 minus 1) jest mniejsze od 2 do26
emila2407: czy x1 i x2 z postaci iloczynowej funkcji to punkty przecięci paraboli z osią x? wiem że p i q to jej wierzchołki
madzia: Do delta: Równanie dobrze napisałam :
enter: 320. naszkicuj wykres funkcji
KRYSIA: pomóżcie proszę- Z pojemnika,w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste,losujemy dwa razy po jednym losie bez zwracania.Oblicz prawdopodobieństwo,że otrzymamy co
madzia: do novo: tak szczerze mowiac w ogole tego nie rozumiem-gdyby byl ktos laskaw zrobic to zadanie.to bede bardzo wdzieczna.
madzia: Dane są zbiory A i B. Zaznacz na osi liczbowej i zapisz w postaci przedziału
madzia: Rozwiąż równania i nierówności
madzia: Dla jakiej wartości parametru K równanie x2-(2k-1)x+k2+4=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste różnych znak.
madzia: ZNAJDŻ NAJMNIEJSZĄ I NAJWIĘKSZĄ WART. F-CJI
madzia: WYZNACZ DZIEDZINĘ F-CJI
dzolanta: a)Sop → PoS b)≈(SaP) v ≈(SeP)
Agnieszka;): W prostokątnym ukladzie wspolrzednych dany jest okrag o rownaniu x2-8x+y2-2y-3=0 oraz punkty A=(-1,0) Napisz rownanie stycznej do tego okregu pochodzacej od punktu A.
edzia33:
Sylw: Nie mogę sobie poradzić z dwoma podobnież banalnymi zadankami ze stereometrii
Agnieszka;): Sposrod wierzcholkow danego szescianu wybieramy losowo 3 Jakie jest prawdopodobienstwo tego ze sa one wierzcholkami trojkata rownobocznego jesli wybor kazdych trzyech
enter: 7.13 wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma dokładnie jedno rozw.
Kinga: analogicznie do przykładu: x2-8x+6=0
longer: Proszę pomocy fizyka! Zad1.Jaką należy wykonać pracę, aby jednorodny sześcian o boku a=1m i masie m=100kg przewrócić z jednego boku na drugi ?
emila2407: podaną funkcęf(x)=-x2+2x+3 zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej chciałabym i upewnić czy nie mam błędu
Krzysztof: Czy może ktoś mi pomóc:Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.Suma tych liczb jest równa 93. Te same liczby,w podanej kolejności są pierwszym,drugim i