enter330: prosze o sprawdzenie poprawności warunków
Wyznacz te wart param p dla których dziedziną funkcji jest zb liczb rzeczywistych
x+p
f(x)= ------------------------------
(p2-9)x2+(p+3)x+1
zał: (p2-9)x2+(p+3)x+1≠0 (1.wystarczy tyle?)
warunki: licznik:x+p≠0 (2.czy uwzględnia się w ogóle coś takiego w warunkach, czy
dać to do założenia? bo w sumie ciężko byłoby to potem jakoś sprawdzać)
warunki c.d. mianownik: a≠0 i Δ<0 lub a=0, b=0,c≠0
17 sty 20:22
Delta:
nie! Enter!
zb. R wtedy gdy ;
1/ w-k a >0 i Δ <0 dla mianownika
bo ramiona paraboli do góry i nie ma miejsc zerowyc
2/ w-k a<0 i Δ <0 też dla mianownika
bo ramiona paraboli do dołu i tez nie ma miejsc zerowych
wybrać cz. wspólną 1/ i 2/
po wybraniu cz. wsp. to będzie odp: dla D
17 sty 20:31