Krzysztof: Czy może ktoś mi pomóc:Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.Suma
tych liczb jest równa 93. Te same liczby,w podanej kolejności są pierwszym,drugim i
siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.Oblicz a,b,c.
17 sty 10:04
Sylw: a+b+c= 93 (suma ciągu geom.)
b=aq
c=aq2 (wyrazy ciągu geometrycznego)
b=a + r
c=a + 6r (wyrazu ciągu arytmetycznego)
b2= ac ( z wł. ciągu geometrycznego)
b2 = (a+r) 2
ac= a2+2ar+r2
a(a+6r)= a2+2ar+r2 (r≠0 tu nie wiem czy można tak założyć, ale skoro a≠b i b≠c i a≠c
to
chyba można)
a2 + 6r= a2+ 2ar + r2
r2=4ar // :r
4a=r
a=r/4
b=a+r=5r/4
c=a+6r=25r/4
a+b+c=93
r/4 +5r/4+25r/4=93
31r=372
r=12
a=3
b=3+12= 15
c= 3+72= 75
17 sty 13:26
17 sty 13:27