Bartek: Witam może mi ktoś napisać jak zrobić pochodną z y=(4sinx-8sin3x)*cosx
17 sty 20:42
Delta:
y'= 4*cos 4x
17 sty 21:03
Delta:
sory
odczytałam tak ; y= (4sinx - 8sinx3) *cosx
a ma być! tak? y= (4sinx - 8 sin3x ) *cosx
napisz ! która funkcja ma być? bo to ważne!
17 sty 21:07
Bartek: A możesz napisać jak działać po drodze
17 sty 21:08
Bartek: ta druga

tak jak napisałem w zadaniu
17 sty 21:09
Delta:
Ok!
doprowadzam y do prostszej postaci
korzystajac z odp wzorów. które napewno znasz
cos2x = 1- 2sin2x sin2x = 2sinx*cosx
sin4x = 2sin2x*cos2x
czyli y= 4sinx( 1 - 2sin2x)*cosx
y= 2*2sinx *cosx * cos2x = 2*sin2x *cos2x = sin4x
więc y= sin4x to y' = (sin4x)' = cos4x * (4x)'
= (cos4x)*(4)= 4cos4x
17 sty 21:14
Bartek: Dziekuje
17 sty 22:08
kasia: oblicz: y= e sinx
4 mar 14:27
huehuehue: y'=esinxcosx
4 mar 14:52