Kinga: analogicznie do przykładu:
x2-8x+6=0
x2*4x+16-10=0
(x-4)-10=0
(x-4)2-(√10)2=0
(x-4-√10)(x-4+√10)=0
x-4-√10=0 v x-4+√10=0
x=4+√10 v x=4-√10
a)x2-10x+21=0
b)x2+4x-7=0
c)x2-2x+3/4=0
d)x2+12x+34=0
bardzo Was proszę, kompletnie nie wiem jak ja mam to rozpisać wg tego przykładu mi nie
wychodzi
17 sty 11:01
Agnieszka;): sprobuje powiesz mi czy dobrze mysle

x
2 - 10x + 21 = 0
x
2*5x+ 25- 4 = 0
(x-5) - 4 = 0
(x-5)
2 - (
√4)
2 = 0
(x-5-2)(x-5+2)=0
x-7=0 i x-3=0
x=7 lub x=3
Napisz mi czy to dobrze czekam i pozdrawiam
17 sty 11:25