asia: log(log22 ) a to liczy się tak samo jak to poprzednie?
17 sty 18:26
Mickej: tak
17 sty 18:32
Mickej: tu wyjdzie -1
17 sty 18:32
Mickej: raczej 0
bo 100=1
17 sty 18:33
asia: fajnie byłoby gdybym to rozumiała, ale humaniści chyba tak mają z matmą...
17 sty 18:34
Mickej: hmmm z definicji logarytm wygląda tak
logab=c i z tego wynika ze
ac=b
twój przykład
log(log22)=log1=0 dlatego że
21=2
a gdy nie pisze sie podstawy czyli tego a przy logarytmie to podstawa jest 10 dlatego
100=1
17 sty 18:44
asia: to akurat już doszłam i mniej więcej wiem o co chodzi. Ale ja mam jeszcze 2 takie kartki
z zadaniami i to kompletnie nie wiem o co chodzi w niektórych przypadkach...Dziękuję za
pomoc
17 sty 18:46
Mickej: to podaj te trudniejsze to ci objaśnię i rozwiąże
17 sty 19:04
asia: log81[log27( log9 729)]
log2√2(log25(log5 3125) tutaj na początku ten pierwiastek to jest podstawa
logarytmu.
Obliczyłam te dwa przykłady, ale nie jestem pewna czy dobrze
17 sty 19:17
Mickej: log81[log273] bo log9729=3
log81(1/3) bo log273=1/3 3√27=3
log81(1/3)=-1/4 bo pierwiastek 4 stopnia z 81 to 3 a odwrotność 1/3
17 sty 19:36
Mickej: log
√22 tak

17 sty 19:38
Mickej: log53125=5
log255=1/2
17 sty 19:42
asia: nie tam w indeksie dolnym było 2√2
17 sty 19:44
Mickej: aha

log
2√21/2=-2/3
17 sty 19:50
asia: to mnie zupełnie inne odpowiedzi powychodziły....ale i tak dziękuję
17 sty 19:56
Mickej: nie ma za co

ale to sa raczej dobre wyniki te które podałem
17 sty 19:59