madzia: Dla jakiej wartości parametru K równanie x2-(2k-1)x+k2+4=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste różnych znak.
17 sty 14:29
novo: 1. delta > 0
2. x1 x x2 < 0
x1 x x2 z wzorów viete;a to c/a , c to jest k kwadrat + 4 natomiast a to 1..
potem liczysz czesc wspolną
17 sty 14:36
madzia: do novo: tak szczerze mowiac w ogole tego nie rozumiem-gdyby byl ktos laskaw zrobic to
zadanie.to bede bardzo wdzieczna.
17 sty 15:03
Mickej: hmmm novo nie wie że nie wszyscy sa na wysokim poziomie z matmy

skoro ma posiadać dwa różne pierwiastki różnych znaków to muszą być spełnione 2 założenia
1.
Δ>0 bo tylko wtedy sa 2 pierwiastki różnych znaków czyli:
Δ=(-(2k-1))
2-4*(k
2+4)
Δ=4k
2-4k-1-4k
2-16
Δ=-4k-17>0
-4k>17
k<-17/4 wiec masz przedział z pierwszego założenia
2.
Aby pierwiastki były różnych znaków to ich iloczyn musi być większy od 0 czyli:
x
1*x
2>0 z wzorów vieta iloczyn pierwiastków to c/a
k
2+4>0
to dla każdego k jest większe od zera wiec 0 wiec k∈R
teraz z tych dwóch założeń wspólny przedział to k∈(-
∞;-17/4)
17 sty 15:27
Delta:
Witam! Madzia!
Tak jak Ci "novo" podaje !
W-ki zad.
1/ Δ>0 -- bo dwa różne pierwiastki
i
2/ x
1 *x
2 <0 ( bo jak mnożymy dwie liczby różnych znaków
to ich iloczyn jest ujemny, czyli <0
wiemy ,że x
1 *x
2 = c/a ( z drugjej cz. wzoru Viete
'a)
równanie jest x
2 - (2k - 1)x +k
2 +4=0
czyli a= 1 b= - (2k -1) c = k
2 +4
1/Δ= (2k -1)
2 - 4*( k
2 +4) = 4k
2 - 4k +1 - 4k
2 - 16
= - 4k - 15
ponieważ Δ>0 <=> -4k - 15>0 <=> -4k > 15 <=> k < - 15/4
czyli k€(-∞, - 15/4)
2/ c/a <0 <=> k
2 + 4 <0 -- sprzeczne
czyli nie ma cz. wspólnej!
odp; nie ma takiego k by pierwiastki były róznych znaków!
myślę,że błednie napisałas to równanie!
może powinno być? x
2 - (2k - 1) x +k
2 - 4 = 0
sprawdź!
jeżeli dobrze napisałaś!... to odp; taka jak Ci podałam!
jeżeli sie pomyliłaś?... to będzie niestety inna!
Czekam na Twoją odp
17 sty 15:34
Delta: Ojj Mickej! coś " pokiciałeś" !
sprawdź!
17 sty 15:36
Mickej: dobra to ja moze ide spać bo nawet dodawac nie umiem
17 sty 15:40
novo: mickej x1 razy x2 ma byc mniejsze od 0. Tylko tutaj sie pomyliłes
17 sty 15:52
Delta: Nie!... zostań!.

... w następnym się nie pomyl! i będzie OK!

Pozdrawiam!
17 sty 15:54
Delta: Noo! pomyłka też przy obliczaniu delty!
(2k-1)
2= 4k
2 - 4k
+1
17 sty 16:45