Agnieszka;): W prostokątnym ukladzie wspolrzednych dany jest okrag o rownaniu x2-8x+y2-2y-3=0
oraz punkty A=(-1,0) Napisz rownanie stycznej do tego okregu pochodzacej od punktu A.
17 sty 13:47
Agnieszka;): Kochani pomocy........
17 sty 15:18
Agnieszka;): Pomocy....
17 sty 21:35
Agnieszka;): niewiem jak zaczac.;... help me
17 sty 22:22
Bogdan:
Możemy to zadanie zrobić razem. Będę Ci podawał stopniowo, w kolejnych krokach działania,
jakie trzeba wykonać, po wykonaniu kolejnego kroku podasz tutaj wynik, a wtedy ja podam
Ci, co należy zrobić w następnym kroku.
Krok pierwszy:
Z podanego wzoru okręgu wyznacz współrzędne jego środka S = (xo, yo) oraz długość
promienia R.
Jeśli zobaczę wynik, to powiem, co dalej, a więc do dzieła
17 sty 22:35
17 sty 22:37
Agnieszka:
S(4,1) r= √22 tak
17 sty 22:42
Bogdan:
Sprawdź R
17 sty 22:43
Agnieszka: och.. r=√20 = 2√5 tak pomyliłam się
17 sty 22:45
Bogdan:
Dobrze, Mamy więc S = (4, 1) i R = √20.
Oblicz teraz długość odcinka AS
17 sty 22:47
Agnieszka;): wiec tak S=(-4,-1) r=
√3 


?
17 sty 22:48
Agnieszka;): oki rozumiem licze
17 sty 22:48
Agnieszka:
IASI= √26
17 sty 22:49
Bogdan:
co to jest r = √3 ?
Oblicz długość AS, A = (-1, 0), S = (4, 1), a nie (-4, -1)
17 sty 22:51
Agnieszka;): AS=
√26 
?
17 sty 22:51
Agnieszka;): tak wiem juz mam tamte jak wyzej

sorki
17 sty 22:52
Bogdan:
Ok. Oznasz punkty styczności stycznych i okręgu literami np. B i C. Widzisz dwa
przystające trójkąty prostokątne: ABS i ACS. Z tw. Pitagorasa oblicz długość AB i AC
17 sty 22:54
Agnieszka:
AB= AC= √6
17 sty 22:58
Bogdan:
Świetnie. Tworzymy teraz nowy okrąg o środku w punkcie A = (-1, 0)
i promieniu r = √6.
Napisz równanie tego okręgu
17 sty 23:00
Agnieszka:
( x +1) 2 + (y)2 = 6 tak
17 sty 23:02
asia: agnieszka pomorzesz


? prosze jestem przed sisi asia i są 3 0dpowiedzi piesze pomóżcie
proszę proszę proszę
17 sty 23:02
Bogdan:
Bardzo dobrze. Rozwiń równanie tego okręgu do postaci ogólnej.
17 sty 23:04
Agnieszka:
x2 +2x +1 +y2 =6
x2 +2x +y2 - 5=0
17 sty 23:05
Bogdan:
Już blisko jesteśmy rozwiązania.
Mamy dwa okręgi o równaniach:
x2 - 8x + y2 - 2y - 3 = 0
x2 + 2x + y2 - 5 = 0
Tworzą one układ równań. Rozwiązaniem tego układu są dwie pary liczb, które są
współrzędnymi punktów styczności B i C. Trzeba więc rozwiązać ten układ równań.
Odejmij po prostu od pierwszego równania drugie. Z otrzymanej różnicy wyznacz jedną z
niewiadomych: x lub y i wstaw wyznaczony x lub wyznaczony y do jednego z równań
okręgów.
Następnie rozwiąż to równanie, w którym będzie już tylko jedna niewiadoma. Oblicz ją i
potem oblicz drugą niewiadomą.
Czekam na wyniki, powinny wyglądać B = (.... , ..... ), C = ( ...., .... ).
17 sty 23:16
Agnieszka:
Bogdan ale wychodzi mnie Δ= 120
√Δ=
√120
czy coś licze źle ? dziwna ta delta nie wiem czy mam dalej liczyc
sprawdzisz? prosze


!
17 sty 23:26
Bogdan:
Tak, Δ = 120, oblicz x1 i x2, potem biorąc te liczby oblicz y1 i y2.
No trudno, liczby będą z pierwiastkami
17 sty 23:32
Bogdan:
√120 = √4*30 = 2√30
17 sty 23:33
Agnieszka:
Sprawdzałam i tak wychodzi
√Δ = 2√30 tak?
x1=(2+√30)/13 x2=(2-√30)/13 czy tak
y= 1 - 5x mam wstawić i policzyc y1 i y2
dziwne to zadanie
17 sty 23:35
Agnieszka: och! a po co takie zadania nam dają ?
głupie(sory) liczby
17 sty 23:37
Bogdan:
Tak, oblicz y1 i y2.
Co w tym dziwnego? Liczba to liczba.
Czy zawsze muszą być rozwiązania w liczbach całkowitych?
17 sty 23:38
Agnieszka:
To y też dziwne
y1 = (3 -5√30)/13 y2 = (3+√30)/13
bo sprowadziłam do wspólnego mianownika
ale bardzo żle sie liczy ,ale czy to dobrze napewno?
przeraża mnie to zad.
bez Twojej pomocy myślałabym ze zle coś licze
sprawdzisz czy napewno tak
i to juz tyle/ czy jeszcze te styczne ?
17 sty 23:42
Agnieszka: No nie zawsze,ale przewaznie tak liczymy i takie ładne wychodza
a tu takie , no dobrze
17 sty 23:43
Agnieszka: Aż sie zmęczyłam tym zad. no ale bardzo Ci dziekuję
za cierpliwość dla mnie
17 sty 23:45
Bogdan:
Teraz zauważyłem, przelicz jeszcze raz x1 i x2,
17 sty 23:45
Agnieszka:
mozesz mi sprawdzic równanie
26x2 -8x - 4=0 /; 2
takie mam 13x2 - 4x - 2=0 jak takie to takie x1 i x2 mi wychodzą
17 sty 23:52
Agnieszka:
bo po dodaniu stronami równań okregów
wyszła mi y= 1 - 5x tak ma być czy sia pomyliłam
17 sty 23:53
Bogdan:
Wszystko w porządku, ale lepiej było sprawdzić takie rachunki.
Masz teraz punkty A i B leżące na pierwszej stycznej oraz punkty A i C leżące na drugiej
stycznej. Wystarczy napisać równania tych prostych. Czy potrafisz to zrobić?
17 sty 23:56
Agnieszka: Dokończys ze mną to zad? proszę bardzo prosze
17 sty 23:57
Agnieszka:
Czy to równania prostych przechodzacych przez dwa rózne punkty?
takie przez A i B i A iC bo to bedą dwie styczne tak?
O rany, to jakie teraz liczenie?
nie znosze takich dziwnych liczb wiem ze takie też są,
Mozesz mi podpowiedzieć jak to najprosciej policzyć
Da się jakoś prosto?
18 sty 00:04
Bogdan:
To jedziemy dalej.
Przypominam, jak wyznacza się równanie prostej, gdy dane są dwa punkty leżące na tej
prostej.
Jeśli dany jest punkt P = (x1, y1) oraz punkt Q = (x2, y2)
to należy te liczby (współrzędne punktów) wstawić do wzoru:
y - y1 = a ( x - x1) lub y - y2 = a (x - x2)
gdzie a to współczynnik kierunkowy prostej,
a = (y2 - y2) / (x2 - x1) lub a = (y1 - x1) / (x1 - x2)
Wyznacz więc równania swoich prostych korzystając z podanych wzorów
i to będzie koniec zadania.
18 sty 00:06
Agnieszka:
Fajnie ! ja znam taki wzór
yA - yC
pr. AC: y - yA = ------------ *( x - xA) bo xA ≠xC
xA - XC
yA - yB
pr. AB : y - yA = ------------( x - xA) bo xA ≠xB
xA - xC
takie mogą być ?
ale co to teraz mi wyjdzie jak te punkty
B((2 +√30)/13, (3 -5√30)/13)
C( (2 -√30)/13, (3 +5√30)/13)
czy dobre te punkty takie maja współrzędne?
o rany jak to podstawić? i co to wyjdzie
zostawie juz to tak , moze jutro policzę
Dzięki wielkie, bardzooooo,
napiszesz mi jeszcze czy te punkty dobrze policzyłam
to jutro bym dokończyła ? proszę.
bo juz mi sie oczy kleją
18 sty 00:19
Bogdan:
To są te same wzory.
Punkty masz dobre.
Ale zaszaleliśmy, dziękuję za współpracę i dobranoc.
18 sty 00:25
Agnieszka: Dięki bardzooooooo!

Dobranoc!
18 sty 00:26
Agula:
Agnieszka !..... zaszalałaś!
pozdrawiam
18 sty 00:37
Bogdan:
Coś mi chochlik w literkach i cyferkach we wzorze na "a" namieszał.
Poprawiam. a = (y2 - y1) / (x2 - x1) lub a = (y1 - y2) / (x1 - x2)
dla x1 ≠ x2
18 sty 00:51
nocek: Tak też zauważyłam!

Ale nie poprawiałam

Dobrej nocy! Miłych snów
18 sty 01:49
Czaszkaaa: jak mam rozwiązac: 5
2 +
2√49-2
28-
3√6=

18 sty 11:01
Agnieszka: 25 +
√7 - 32-
3√6 =
√7 - 7 -
3√6
oto chodzi
18 sty 11:06
Bogdan:
Dzień dobry.
Agnieszko, do Ciebie chochlik też się wtrącił i namieszał w 2√49.
Nocku, dziękuję za życzliwość. Czułem, że obserwujesz moją lekcję z Agnieszką i bardzo mi
jest miło z tego powodu. Czy w dzień przyjmiesz nick - "dzionek" ? Skąd się bierze takie
ładne emotikonki, które mrugają tu do mnie?
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich w forum zadankowym.
18 sty 12:20
Agnieszka: Dokladnie Bogdan chochlik sie wkradl 2√49=7
czyli 25 + 7 - 32 - 3√6 = 3√6
18 sty 12:28
Agnieszka: tzn -
3√6 
sorka
18 sty 12:29
Jakub: Tutaj Bogdan masz spis emotikonek, które można używać na tym forum:
https://matematykaszkolna.pl/forum/spisEmotikonek.html
18 sty 15:12
zimny dzionek:
Witam! Bogdan!
Rzeczywiście obserwowałam "karkołomne" obliczenia

Świetnie radziliście sobie z "Agnieszką" !
Moje uznanie dla Twojej cierpliwości!
Liczyłam to zad. razem z Wami

.... no cóż !... "liczby ,jak liczby"
tak się zdarza!.../ młodzież przyzwyczajona do liczb całkowitych!/
Przyznasz,że w tym zad. .... powinny takie być!
bo i te równania stycznych... (przyzwoicie by "wyglądały"

ale w wyniku przecięcia się dwóch okregów...
często takie punkty otrzymujemy .
Pozdrawiam!..... do wieczora!.... wtedy nicek np: "sowa" ,"nocek"
18 sty 15:41
Bogdan:
Dziękuję Jakubie za wskazówkę.
18 sty 22:01