madzia: ZNAJDŻ NAJMNIEJSZĄ I NAJWIĘKSZĄ WART. F-CJI
f(x)=3x2-4x+1 w przedziale A= <-1,1>
17 sty 14:26
Delta:
Najpierw sprawdzamy czy xw € < -1, 1>
bo jak należy to najmniejsza wartośćf(x) byłaby dla xw
xw= -b/2a
xw= 4/6= 2/3 ... czyli xw €< -1,1>
więc
ymin = f( xw) = 3*(2/3)2 - 4*(2/3) +1= 4/3 - 8/3 + 3/3=
= - 1/3
najmniejszą wartością tej funkcji w tym przedziale jest:
y= - 1/3
największą wartościa jest;
f( -1)= 3 +4 +1 = 8
bo f(1)= 3 - 4 +1 = 0 czyli f(-1)> f(1)
odp; najwieksza wartość tej funkcji w przedziale < -1,1>
jest y= f( - 1) = 8
17 sty 16:07
adm: zadanie powtarzające się tutaj po raz setny

wystarczyło przejrzeć forum albo poszukać w
googlach.
f(x)=3x
2-4x+1
1. obliczam współrzędne wierzchołka ponieważ gdy D=R, to właśnie x
w stanowi min(gdy a>0)
lub max(gdy a<0)
W(p,q) ⇔W(2/3 ; -1/3)
2. Ponieważ naszą dziedziną nie są wszystkie liczby rzeczywiste muszę sprawdzić czy x
w
("iksowa" współrzędna wierzchołka) do niej należy.
2/3∈<-1,1>⇒x
min=2/3
3. Wartość największa w takim wypadku będzie znajdować się na końcu któregoś przedziału,
aby się dowiedzieć którego, należy sprawdzić wartości na obu i porównać, która większa
(bo szukamy teraz max)- podstawiam do równania wyjściowego
W(-1)=3+4+1=8 }
W(1)=3-4+1=0 } ⇒ największą wartość (8) funkcja przyjmuje dla x=-1
odp: x
min=2/3 x
max=-1
zgadza się?
17 sty 16:08
adm: aha, żle doczytałam, chodziło o y
min i y
max, a nie x
min i x
max... obliczenia
wszystkie ok, tylko odpowiedź nie taka

z resztą delta mnie uprzedził, ale pewnie
zaczęłam rozwiązywać wcześniej tylko pisałam więcej

pozdrawiam
17 sty 16:10
Delta:
Adm. ..... w moim rozw. odp poprawna!
Też pozdrawiam!
17 sty 16:32