enter: 7.13
wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma dokładnie jedno rozw.
x
2+8x+m
--------------- =0
x+3
zał: x≠ -3
x
2+8x+m=0 warunki: {Δ=0 v {Δ>0
{x=-3
odp ma być: x=16 x=15, 16 wychodzi, ale 15 mi nie chce. bardzo proszę o rozw drugiej
częsci postawionych przeze mnie warunków ( {x=-3 {Δ>0) no chyba, że są źle
17 sty 11:29
Bogdan:
Dzień dobry.
Drugie rozwiązanie powstanie wtedy, gdy wartość m pozwoli na rozkład trójmianu w liczniku
na takie czynniki, z których jeden skróci się z (x + 3) w mianowniku.
x2 + 8x + m = (x + 3)(x - k)
x2 + 8x + m = x2 - kx + 3x -3k → x2 + 8x + m = x2 - (k - 3) - 3k
Porównujemy współczynniki: 8 = -k + 3 i m = -3k
k = -5 i m = 15
17 sty 11:51
Agnieszka;): Uwazam ze cos jest nie tak z drugim warunkiem poniewaz bedziesz mial dra miejsca zerowe
-3 i -5 z czego -5 odpada bo nie nalezy do dziedziny D; x∈R-{-3}
gdy fizycznie podstawisz za x -3 to m wychodzi 15 hmmm ale jakies to dziwne jest:(
Pozdrawiam
17 sty 11:57
Bogdan:
Jeśli m = 16 to podane równanie przyjmuje postać:
(x2 + 8x + 16) / ( x + 3) = 0 → (x + 4)2 / (x + 3) = 0 → x = -4
(jedno rozwiązanie)
Jeśli m = 15 to podane równanie przyjmuje postać:
(x2 + 8x + 15) / ( x + 3) = 0 → (x + 3)(x + 5) / (x + 3) = 0 → x = -5
(jedno rozwiązanie)
17 sty 12:21
enter: rozpatruję druga część warunków, tzn.
{x=-3
{Δ>0
x
2+8x+m=0
Δ>0⇔64-4m>0⇔4m<64⇔m<16
x=-3⇔9-24+m=0⇔m=15
razem: m=15
przemyślałam jeszcze raz i sama sobie poradziłam, mimo to dziękuję za wskazówki
17 sty 14:17