KRYSIA: pomóżcie proszę- Z pojemnika,w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste,losujemy
dwa razy po jednym losie bez zwracania.Oblicz prawdopodobieństwo,że otrzymamy co
najmniej jeden los wygrywający.Wynik przedstaw w postaci yłamka nieskracalnego.
17 sty 15:34
Delta:
losowanie bez zwracania! ... więc nie mogą się powtarzać!
wszystkich losów jest 5
mocΩ= 5*4=20 (wariacja bez powtórzeń)
bo pierwszy wybieramy z pięciu
drugi juz tylko z czterech
A ---- co najmniej jeden wygryw.
A' --- obydwa puste ( to zd. przeciwne do A
P( A') = 1 - P(A)
mocA'= 3*2 = 6
P(A')= 6/20= 3/10
P(A)= 1 - P(A') to P(A)= 1 - 3/10 = 7/10
17 sty 15:52