AnOnImUs: Mam dwa zadania i dwa zapytania...
1) Punkt B=(-1,9) należy do okręgu stycznego do osi x w punkcie A=(2,0). Wyznacz równanie
tego okręgu. ( wyszło mi (x-1/2)
2 + (y-9/2)
2 =45/2, dobrze

)
2)Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu x
2 + (y-3)
2 =6 z prostą o równaniu 3x + y
-15 =0
(do tego to szczerze mówiąc nie wiem jak sie zabrać.. nie mam na to zadanie pomysłu )
Z góry dziękuję za pomoc
17 sty 21:36
AnOnImUs: Odpisze ktoś
17 sty 21:58
.!: Napiszcie chociaż, czy pierwsze jest dobrze....
17 sty 22:37
Bogdan:
1) jeśli okrąg jest styczny do osi x w punkcie A = (2, 0)
to środek tego okręgu ma odciętą xo = 2, a nie 1/2.
2) Wyznacz odległość środka okręgu od prostej, jeśli będzie większa od długości
promienia, to brak punktów wspólnych, jeśli będzie równa - to jeden punkt wspólny,
a jeśli mniejsza - to dwa punkty wspólne.
18 sty 00:23
.!: no właśnie a promień w tym przypadku to bedzie
√6
18 sty 10:33
Bogdan:
Witam. Nim potwierdzę lub zaprzeczę temu, że długość promienia jest równa √6,
to powiedz, jak wyznaczyleś tę liczbę.
18 sty 12:30
Bogdan:
Czy pisząc √6 mialeś na myśli pierwsze zadanie, czy drugie?
18 sty 13:38
aninumus: MIałam na mysli promien okregu w drugim zadaniu?
21 sty 19:40
aninumus: a liczba została wyznaczona z rownania okregu
21 sty 19:42
aninumus: Mam jeszcze pytanie do pierwszego zadania... Aby wyznaczyć równanie okręgu trzeba znaleźć
współrzędne środka i r. S koro jedną ze współrzędnych środka będzie 2 to jak wyliczyć
drugą
21 sty 20:13
aninumus: a zadanie drugie próbuje rozwiązać tak:
wyznaczyłam sobie z równania współrzędne środka okręgu S=(0, 3 ) i zaznaczyłam na ukł.
współrzędnych. Następnie następnie przekształciłam równanie prostej do postaci y= - 3x +
15 i tez ją naniosłam na układ.Jak teraz obliczyć odległość
21 sty 20:20
zebra:
jeżeli prosta ma równanie;
Ax +By +C=0 S( xs, ys)
to odl. S od prostej wyraża wzór:
I A*xs +B*ys +C I
d= ------------------------
√ A2 + B2
21 sty 20:24
aninumus: Wyszło mi, że d+12/
√10 w przyblizeniu 3, 79, natomiast promien =
√6 w przyblizeniu 2,
44 .
d>r więc nie ma punktow wspolnych.. Mógłby ktos sprawdzić czy wszystko zostało dobrze
policzone
21 sty 20:49
aninumus: Wyszło mi, że d=12/√10 w przyblizeniu 3, 79, natomiast promien = √6 w przyblizeniu 2,
44 .
d>r więc nie ma punktow wspolnych.. Mógłby ktos sprawdzić czy wszystko zostało dobrze
policzone
21 sty 20:50
aninumus: Pomóżcie
21 sty 21:47
to jest dobre rozwiązanie drugiego zadania??: (x-2)
2 + (y-6)
2 = 36
22 sty 02:09
;): w zad 2 wychodzi z ukl. rownan 10x2 -72x +138=0 delta ulemna dlatego nie ma pkt
wspólnych.......
22 sty 02:16
;): a w pierwszym chyba to co w poprzednim poście
22 sty 02:17