enter332: Ze względu na moje wcześniejsze problemy z robieniem założeń, proszę o ich sprawdzenie.
dla jakich wart parametru m nierównośc jest prawdziwa dla każdej liczny rzeczywistej
mx2-(m-1)x+1
---------------------- >0
x2-(m+1)x+1
zał: x2-(m+1)x+1≠0 (Pytanie1: czy wystarczy taki zapis założenia czy trzeba coś więcej?)
[mx2-(m-1)x+1][x2-(m+1)x+1]>0
warunki: warunki:
{Δ1<0 i Δ2<0
{a≠0 lub
lub b=0
b=0
ma wyjść z tego m∈(3-2√2;1) mi wychodzi m∈(3-2√2;1> ze względu na taki sam warunek
b=0 (⇒m=1) w obu
17 sty 20:17
pikuś:
17 sty 22:00
enter: Czy mógłby ktoś jednak na to zerknąć, czy wszyscy się solidaryzują z Deltą? Nie sądziłam,
że ją urażę, no ale cóż...
18 sty 11:57
asia: enter pomożesz

jestem między sisi asia odpowiedzi mam 3
18 sty 13:45
enter: Asiu, nie rozumiem. W czym Ci mam dokładnie pomóc?
18 sty 16:55
Delta:
Witam!
wszystko ok! za każdym razem... nie podajesz dokładnie dziedziny!
jeżeli zapisujesz
x
2 -(m+1) x +1≠ 0 to musisz określić jakie m nie spełnia tego w-ku
czyli dokończyć rozwiązanie tego równania i wykluczyć
z dziedziny te m
czyli oblicz Δ i m
1 - m
2 po obliczeniu
wyłacz z dziedziny!
w tym przypadku m
1 ≠1 i m
2≠ - 3
już dalej nie liczę!( bo znów mi zarzucisz ,że chciałas sprawdzenia

Pa m i ę t a j! zawsze rozwiązać to co zakładasz ≠0
dlatego wyszła Ci odp; włacznie z 1
a ma być bez niej! bo wykluczona z dziedziny!
Pozdrawiam! i nie gniewam się jak widzisz

troszke mnie wczoraj uraziłaś!
Ale cóz ... tak to sie pracuje przez net czyli "wirtualnie"
18 sty 17:26
kier:
18 sty 20:27