matematykaszkolna.pl
enter332: Ze względu na moje wcześniejsze problemy z robieniem założeń, proszę o ich sprawdzenie. dla jakich wart parametru m nierównośc jest prawdziwa dla każdej liczny rzeczywistej mx2-(m-1)x+1 ---------------------- >0 x2-(m+1)x+1 zał: x2-(m+1)x+1≠0 (Pytanie1: czy wystarczy taki zapis założenia czy trzeba coś więcej?) [mx2-(m-1)x+1][x2-(m+1)x+1]>0 warunki: warunki: {Δ1<0 i Δ2<0 {a≠0 lub lub b=0 b=0 ma wyjść z tego m∈(3-22;1) mi wychodzi m∈(3-22;1> ze względu na taki sam warunek b=0 (⇒m=1) w obu
17 sty 20:17
pikuś: emotikonka
17 sty 22:00
enter: Czy mógłby ktoś jednak na to zerknąć, czy wszyscy się solidaryzują z Deltą? Nie sądziłam, że ją urażę, no ale cóż...
18 sty 11:57
asia: enter pomożesz emotikonka jestem między sisi asia odpowiedzi mam 3
18 sty 13:45
enter: Asiu, nie rozumiem. W czym Ci mam dokładnie pomóc?
18 sty 16:55
Delta: Witam! wszystko ok! za każdym razem... nie podajesz dokładnie dziedziny! jeżeli zapisujesz x2 -(m+1) x +1≠ 0 to musisz określić jakie m nie spełnia tego w-ku czyli dokończyć rozwiązanie tego równania i wykluczyć z dziedziny te m czyli oblicz Δ i m1 - m2 po obliczeniu wyłacz z dziedziny! w tym przypadku m1 ≠1 i m2≠ - 3 już dalej nie liczę!( bo znów mi zarzucisz ,że chciałas sprawdzeniaemotikonka Pa m i ę t a j! zawsze rozwiązać to co zakładasz ≠0 dlatego wyszła Ci odp; włacznie z 1 a ma być bez niej! bo wykluczona z dziedziny! Pozdrawiam! i nie gniewam się jak widziszemotikonka troszke mnie wczoraj uraziłaś! Ale cóz ... tak to sie pracuje przez net czyli "wirtualnie" emotikonka
18 sty 17:26
kier: emotikonka
18 sty 20:27