matematykaszkolna.pl
enter333: proszę o spr warunków wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma: m-8 x+ ---------- =4 x-2 a) dokładnie jedno rozw b) dwa rozw Ad.a) zał x≠2 warunki: Δ=0 v {Δ>0 {x=2 (czy mogę postawić warunek x=2? jest on sprzeczny z moim założeniem, ale jeśli tak będzie to zostaje nam jedno rozw, bo drugie jest wykluczone... w zasadzie mogłabym też napisać, że cały ułamek jest równy zero... w efekcie i tak wychodzi że m=8 tylko chcę wiedzieć czy tak mogę pisać?) Ad b) zał: x≠2 warunki: Δ>0 i x≠2(czy trzeba to uwzględniać w warunkach skoro jest w zał?)
17 sty 20:46
Delta: D= R- {2} Dla a) m= 8 bo x=4 --- czyli jedno rozw. pojedyńcze b)m≠8 i x≠2 x(x -2) + m -8 = 4( x -2) <=> x2 - 2x +m -8= 4x - 8 <=> x2 -2x +m =0 jedno podwójne dla Δ= 0 czyli 4 - 4m = 0 <=> m= 1 dwa rozw.różne gdy Δ>0 <=> 4 - 4m>0 <=> m< 1 <=> m€(-∞,1) brak rozw, gdy Δ<0 <=> 4 - 4m <0 <=> m > 1 i m ≠8( bo z pierwszego) <=> m€ ( 1, 8) U ( 8, ∞)
17 sty 20:58
enter: Delta, nie prosiłam o rozw, tylko o sprawdzenie warunków, a z Twojej odpowiedzi nadal nie wiem czy moje są dobre?
17 sty 21:11
Delta: To żegnam!
17 sty 21:25
Delta: Wybacz!... wiecej czasu dla Ciebie nie poświęcę!emotikonka Sorry(bez urazy)
17 sty 21:26
Delta: A tak poza nawiasem !.... wczoraj byłam " Jotą " emotikonka
17 sty 21:29
Delta: A wcześniej "Etą" "Sigmą" .... "Miki" "coco" " pipi" wyliczać dalej!..... jest mi b. przykro! ,ze tak mnie potraktowałasemotikonka
17 sty 21:32
pikuś: Co "zamurowało " Cię? Ja bym za takie coś? ... więcej nie pomógł. Powinna przeprosić!
17 sty 21:43
Mickej: dobra dajcie dziewczynie spokój wiadomo ze popełniła błąd ale trochę chyba źle ja zinterpretowałyście a poza tym jeszcze młoda jest to wiadome ze młodym zdarzają się wpadki
17 sty 22:03
asia: pomożecie mi jestem za snopką asia
17 sty 22:19
enter: oj Delta, nie miałam zamiaru Cię urazić, tak jak z resztą nikogo na tym forum, ponieważ jak widzisz potrzebuję pomocy z wieloma zadaniami. Oczywiście jeśli poczułaś się urażona to najmocniej przepraszam, a prawdą jest, że z Twojej odpowiedzi nie do końca zrozumiałam, czy warunki zadania jakie postawiłam są dobre (a o taką informację prosiłam). Wybaczyszemotikonka?
18 sty 11:34