enter333: proszę o spr warunków
wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma:
m-8
x+ ---------- =4
x-2
a) dokładnie jedno rozw
b) dwa rozw
Ad.a) zał x≠2
warunki:
Δ=0 v {Δ>0
{x=2
(czy mogę postawić warunek x=2? jest on sprzeczny z moim założeniem, ale jeśli tak będzie
to zostaje nam jedno rozw, bo drugie jest wykluczone... w zasadzie mogłabym też napisać,
że cały ułamek jest równy zero... w efekcie i tak wychodzi że m=8 tylko chcę wiedzieć
czy tak mogę pisać?)
Ad b) zał: x≠2
warunki: Δ>0 i x≠2(czy trzeba to uwzględniać w warunkach skoro jest w zał?)
17 sty 20:46
Delta: D= R- {2}
Dla a) m= 8 bo x=4 --- czyli
jedno rozw. pojedyńcze
b)m≠8 i x≠2
x(x -2) + m -8 = 4( x -2) <=> x
2 - 2x +m -8= 4x - 8
<=> x
2 -2x +m =0
jedno podwójne dla Δ= 0 czyli 4 - 4m = 0 <=> m= 1
dwa rozw.różne gdy Δ>0 <=> 4 - 4m>0 <=> m< 1 <=> m€(-∞,1)
brak rozw, gdy Δ<0 <=> 4 - 4m <0
<=> m > 1 i m ≠8( bo z pierwszego)
<=> m€ ( 1, 8) U ( 8, ∞)
17 sty 20:58
enter: Delta, nie prosiłam o rozw, tylko o sprawdzenie warunków, a z Twojej odpowiedzi nadal nie
wiem czy moje są dobre?
17 sty 21:11
Delta: To żegnam!
17 sty 21:25
Delta: Wybacz!... wiecej czasu dla Ciebie nie poświęcę!

Sorry(bez urazy)
17 sty 21:26
Delta: A tak poza nawiasem !.... wczoraj byłam " Jotą "
17 sty 21:29
Delta: A wcześniej "Etą" "Sigmą" .... "Miki" "coco" " pipi"
wyliczać dalej!..... jest mi b. przykro! ,ze tak mnie potraktowałas
17 sty 21:32
pikuś:
Co "zamurowało " Cię?
Ja bym za takie coś? ... więcej nie pomógł.
Powinna przeprosić!
17 sty 21:43
Mickej: dobra dajcie dziewczynie spokój wiadomo ze popełniła błąd ale trochę chyba źle ja
zinterpretowałyście a poza tym jeszcze młoda jest to wiadome ze młodym zdarzają się
wpadki
17 sty 22:03
asia: pomożecie mi jestem za snopką asia
17 sty 22:19
enter: oj Delta, nie miałam zamiaru Cię urazić, tak jak z resztą nikogo na tym forum, ponieważ
jak widzisz potrzebuję pomocy z wieloma zadaniami. Oczywiście jeśli poczułaś się urażona
to najmocniej przepraszam, a prawdą jest, że z Twojej odpowiedzi nie do końca
zrozumiałam, czy warunki zadania jakie postawiłam są dobre (a o taką informację
prosiłam). Wybaczysz

?
18 sty 11:34