emila2407: wykaż tożsamość cosx+tg2xcosx=1/cosx
17 sty 17:06
Mickej: sin2x 1
cosx+------------cosx=---------
cos2x cosx
sin2x+cos2x 1
------------------=-------------
cosx cosx
17 sty 17:55
emila2407: dalej nie łapie
17 sty 21:06
Delta:
Emilia ! dlaczego nie "łapiesz"?
sprowadzając do wspólnego mianownika tak jak Ci napisał Mickej
cos3x +sin2x *cosx cosx( sin2x + cos2x)
L = -----------------------------= ------------------------------- gdzie cosx≠o
cos2x cos2x
sin2x + cos2x = 1 bo to jedynka tryg
cosx z licznika skróci się z cos2x z mianownika bo cosx≠0
otrzymasz więc w liczniku 1 w mianowniku cosx
czyli 1 1
L = -------- L= ----- czyli L=P gdy cosx ≠0
cosx cosx
czyli to jest tożsamość! ale cosx≠0
17 sty 21:24
emila2407: tego mi było trzeba
17 sty 22:02
Delta: Czyli zadowolona jesteś ?
17 sty 22:06
emila2407: dzięki 10 lat przerwy mam spore braki
17 sty 22:09
Delta: Dasz Radę!... nadrobisz braki!
Powodzenia! jak coś? ... to pisz!... pomożemy
17 sty 22:12
Paulina: Cos2+tg<2cos2=1p
10 lut 12:20