enter: 320.
naszkicuj wykres funkcji
|x-3|
y=-------
x+1
bardzo proszę o ciąg przekształceń tego wykresu, które mam po kolei wykonać... albo
jakieś inne podpowiedzi. z góry dziękuję
17 sty 15:59
Miki:
Witam! Enter!
Po pierwsze; D= R - {-1}
rysujesz wykres częściami
{( x-3 )/x+1 dla x € < 3,∞)
dla y={ (-x +3)/x+1 dla x€(-∞, -1) U ( -1, 3)
1/ część wykresu
x - 3 ( x +1) -1 -3 4 →
y = ------- = ------------ = 1 - ------ u=[ - 1, 1] dla y = - 4/x
x +1 x +1 x +1 dla x€ <3,∞)
2/ częśc wykresu
- x +3 - ( x +1) +1 +3 4 →
y = --------= ----------------- = - 1 + ----- u=[ -1, -1] dla y = 4/x
x +1 x +1 x +1 dla x€( -∞, 1) U (1, 3)
17 sty 16:22
Edvinn: http://www.jogle.pl/wykresy/
na tej stronie wpisz:
(|x|)/x;
(|x-3|)/x;
(|x-3|)/x+1
i bedziesz widzial jak wykres sie zmienia
17 sty 16:24
enter: Edvinn w excelu też jestem w stanie otrzymać wykres funkcji... tylko że excel mi nie
powie tego co Miki przed chwilką, ale i Tobie i jemu dziękuję za odpowiedź
17 sty 17:05
Delta:
Wierzysz "Miki" ?..........
17 sty 22:16