tomek: Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla a = √3, b = √2.
W = (a+b)/(2b)*[(a/b)1/2-(b/a)1/2]*(a-1*b-1)/(1/a+1/b)*(ab)1/2
Wynik przedstaw w postaci x √6+ y, gdzie x,y są liczbami wymiernymi.
W najprostszej postaci wyszło mi (b-a)/2b, a z podstawieniem -1/4√6 + 1/2 czyli x =
-1/4 i y = 1/2. Proszę tylko o potwierdzenie wyników.
17 sty 17:10
gacek: I co Tomek nie bardzo chce Ci sie liczyć!
podstaw za a= √3 b = √2
dasz radę ! bo trudno mi rozczytać co tam napisałeś?
szkoda mojego obliczania jak coś nie tak rozczytam?
To liczenie na marne!
18 sty 00:40