enter: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
x3-2x2-13x-10
f(x)=-----------------------
x+1
proszę o dokładnie objaśnienie...
17 sty 17:02
Mickej: enterku a nie masz tam czasem napisane ze jest to funkcja kwadratowa

?
17 sty 17:29
enter: napewno nie. jest to f. trzeciego stopnia, a odp ma być taka:
f jest roznąca w przedziale (1,5;
∞) a malejąca w przedziale (-
∞,-1)U(-1;1,5)
gdyby była kwadratowa to bym wiedziała jak

swoją drogą, f(x)=(x
2-3x+10)(x-5)... tylko nie potrafię wyprowadzić z tego żadnych
wniosków
17 sty 18:00
Bogdan:
Założenie: x ≠ -1
Rozłóż wielomian w liczniku na czynniki i zauważysz, co można dalej zrobić. Otrzymasz w
efekcie tych działań trójmian kwadratowy. Przy określaniu monotoniczności trzeba
pamiętać, że x ≠ -1
17 sty 18:09
Mickej: nie wiem skąd ty wytrzasnęłaś taka postać tej funkcji

to się da z pochodnej zrobić
tylko ze się tylko ze mi nie chce wyjść ale to może dlatego ze dzisiaj mi nic nie
wychodzi
17 sty 18:10
Mickej: po rozłożeniu licznik wygląda tak
(x+1)(x+2)(x-5) ale to sie nie pokrywa z odpowiedzia
17 sty 18:13
Bogdan:
Ok, teraz skróć licznik z mianownikiem przez (x + 1)
17 sty 18:22
Bogdan:
A możesz używać rachunek pochodnych?
17 sty 18:24
Mickej: zawsze można tylko nie zawsze sie je rozumie
17 sty 18:31
Bogdan:
Po skróceniu otrzymujesz funkcję: f(x) = (x + 2)(x - 5) dla x ≠ -1
Wykresem tej funkcji jest parabola, dla której odcięta
wierzchołka xw = (-2 + 5)/2 = 3/2 i współczynnik a = 1.
Funkcja maleje dla x € (-∞, -1) U (-1, 3/2] bo jak pamiętamy, x ≠ -1
Funkcja rośnie dla x € (-3/2, +∞)
17 sty 18:39
enter: Bogdan, dziękuję

Mickej Tobie też

... a co do pochodnych to ich jeszcze nie umiem,
więc musiało się to dać zrobić jakoś inaczej... jestem II LO
17 sty 20:32
Bogdan:
Niestety, teraz w programie nauczania matematyki w szkole średniej nie omawia się
pochodnych funkcji
17 sty 20:42
enter: aha

w zasadzie prof od fizyki "wspominał" nam o pochodnych w czasie wprowadzania wzorów
kinematycznych... bo przez pochodną to wszystko podobno łatwiejsze.
17 sty 21:15