longer: Proszę pomocy fizyka! Zad1.Jaką należy wykonać pracę, aby jednorodny sześcian o boku
a=1m i masie m=100kg przewrócić z jednego boku na drugi ?
Zad.2 Samolot o masie 10 t leci na wysokości 5km z prędkością 360km/h. Jaki jest
stosunek
energii potencjalnej do energii kinetycznej samolotu?
Jak byście mogli z objaśnieniami to bardzo proszę?
17 sty 10:35
Sylw: Nad zadaniem pierwszym myślałam, ale jakoś nic mi do głowy nie przychodzi

(nie wiem
czy jako drogę przyjąć 1/4 obwodu okręgu czy może wycinek kola

) ale pomyślę jeszcze..
Natomiast drugie nie wygląda na skomplikowane...
m=10000kg, h=5000m, V= 100 m/s Ep/Ek = ?
Ep= mgh Ek= mV
2* 1/2
Stosunek Ep do Ek
Ep mgh 2gh 2* 10 *5000 10
------ = ------- = -------- = ---------------- = ----
Ek mV
2 V
2 10000 1
----
2
17 sty 12:27
Jakub: Musisz wyobrazić sobie sześcian. Środek tego sześcianu (czyli środek ciężkości) jest na
wysokości (1/2)a. Teraz przewracasz go z jednej ściany na drugą. W pewnym momencie
sześcian opiera się tylko na krawędzi. Środek sześcian jest wtedy w najwyższym punkcie
czyli w połowie przekątnej kwadratu (zobacz
854). Później sześcian już sam opada na
drugą ścianę.
Początkowa energia potencjalna sześcianu.
E
1 = mgh
1 = mg(1/2)a
Energia potencjalna sześciany gdy "stoi" na krawędzi
E
2 = mgh
2 = mg(
√2/2)a
Wykonana praca:
W = E
2 - E
1 = mg(
√2/2)a - mg(1/2)a
Podstaw za m i a dane, za
√2 1,41 i policz.
17 sty 14:00
longer: dzięki wielkie
17 sty 16:18