enter331: dla jakich wart parametru m funkcja jest określona dla każdego x∈R i ma dwa różnie
miejsca zerowe?
x
2-2(m-3)x+1
f(x)=----------------------
x
2+3x+m+2
odp: m∈(1/4;2)U(4,
∞)
Moje pytania:
1. Czy mając taką funkcję muszę robić założenia tzn, zapisać że x
2+3x+m+2≠0? Czy trzeba
wyliczyć z tego coś więcej, jeśli widzę, że gdyby nawet x i parametr były równe 0 to
jest jeszcze 2, które sprawia, że całość zawsze będzie ≠0, czy mam więc pisać x∈R?
(proszę o odpowiedź osoby, które się na tym znają, ponieważ chcę mieć pewność

)
2. Stawiam następujące warunki:
I. {Δ>0
{x
1≠x
2 v II.b=0
i wynik mi wychodzi taki: m∈(-
∞,2)U(4,
∞) czy nie uwzględniam jakichś jeszcze założeń?
dlaczego wynik jest zły?
17 sty 19:38
Mickej: dla każdego x∈R jest określona wtedy gdy mianownik nigdy nie jest równy 0
czyli x2+3x+m+2≠0 wiec Δ<0 i rozwiązujesz z tego masz 1 przedział
co do rożnych miejsc zerowych wystarczy założenie że Δ>0 oczywiście z licznika nie mam
pojęcia jak chciałeś rozwiązać to założenie x1≠x2
17 sty 19:48
enter: hmm Mickej, a co dokładnie oznacza, że "funkcja jest określona" (tak jak w temacie
zadania)? że jej mianownik jest zawsze≠0?
a co do tego zapisu x
1≠x
2 to nie wiem... przemęczenie chyba

logiczne, że jak stawiam
warunek Δ>0 to miejsca zerowe będą DWA RÓŻNE
17 sty 20:00
Delta: Witam ponownie!
Przede wszystkim nie uwzględniłas dziedziny!
D; x2 + 3 x +m +2 ≠0
czyli Δ<0 bo nie może być miejsc zerowych bo mianownik ≠0
Δ= - 4m +1 czyli -4m +1 <0 <=> -4m < - 1 <=> m> 1/4
D=( 1/4, ∞)
po uwzględnieniu D i Twojego drugiego rozwiazania( jest dobre)
wybierając cz. wspólną ze zb. D
odp będzie x€ [ (1/4, 2) U ( 4,∞)]
pamiętaj zawsze uwzględnić dziedzinę !
17 sty 20:03
Mickej: nom

funkcja jest określona dla każdego x∈R jeśli jego dziedzina to R wiec w tym
przypadku mianownik nie może przyjmować wartości =0
17 sty 20:04