matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.5.2015
Zadania
Odp.
0
Marcin PW:
Proszę wyznaczyć całkę ∬
D
〖xy
2
dxdy〗, gdzie D jest obszarem ograniczonym parabolą y
2
=2px i prostą x=p.
4
Grześ2395:
Polecacie jakieś kierunki studiów technicznych na PK/AGH ? (rozważam budownictwo i lubię przedmioty ścisłe), jestem po technikum budowlanym, matura poszła całkiem całkiem (MtR/AngR),
1
gosciu:
Do ponumerowania stron encyklopedii użyto trzy razy więcej cyfr niż ma ona stron. Ile stron liczy encyklopedia?przyjmij ze numerowane są wszystkie strony.
7
CŁK:
Mam taką całkę 1
7
Emshya:
Dany jest trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wierzchołkach A i D opisany na okręgu. Oblicz pole trapezu jeśli wiadomo że SB=8 i SC=6 gdzie S jest środkiem okręgu. Od czego zacząć
4
Mikwyn:
W jakim punkcie przecinają się wykresy funkcji f(x) = (1/2)
x
i g(x) = 1/64 . Wyznacz współrzędne tych punktów punktu. Pewnie proste, ale nie ogarniam :S help.
1
Jakob_96:
Test sprawdzający wiedzę z historii zawiera 45 pytań . Do każdego pytania są cztery odpowiedzi , a wśród nich tylko jedna prawdziwa . Na ile sposobów uczeń rozwiązujący test może wypełnić
4
Jakob_96:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych , które maja cyfry i są a) większe od 300 ?
0
Jakob_96:
Z urny zawierającej siedem kul oznaczonych cyframi 1,3,4,6,7,8,9 losujemy ze zwracaniem trzy razy po jednej kuli , tworząc trzycyfrowe liczby. Ile otrzymamy w ten sposób liczb ?
11
B156:
∫∫∫ e
x−y+z
dxdydz (V)={(x,y)∊(G), −x≤z≤y} ∫e
x−y+z
dz=e
x
−e
−y
8
Lukas:
Witam prosiłbym o wskazówkę jak rozwiązywać tego typu zadania:
0
Jakob_96:
13
magda:
Jak oblicza się wartość największą i najmniejszą funkcji ? Móglby ktos wytlumaczyc na przykladach?
1
dav:
Mając wartość 0,8 m/s przy średnicy bębna 0,44 m jak obliczyć prędkość linową ?
1
iwona oo:
ma ktoś może pojecie i potrafi obiaśnic takie zadanko: oblicz krzywiznę i skręcenie α(t)=(cos t − sin t; sin t; 1) w punkcie t= π
15
Braun:
Na pewno nie na politechnikę. (Prestiżowe kierunki odpadają bez fizyki)
7
karol:
Jakie są pierwiastki tego wielomianu ? −x
3
+12x
2
+45x−52
11
Mia:
Funkcja f ma dwa miejsca zerowe 3 oraz 10, dla argumentu 4 przyjmuje wartość (−8). Wykres funkcji g otrzymaliśmy po przekształceniu wykresu funkcji f przez symetrię osiową względem osi
4
Wielomiany :
(2x7 − 3x6 + 4x4 − x2 + 2x +4) : (2x5 + x4 − 1)
5
Help :
(2x7 − 3x6 + 4x4 − x2 + 2x +4) : (2x5 + x4 − 1)
4
Madzia:
funkcja f jest opisana wzorem f(x)=(x+2)(x−4).wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej (a) zachodzi równość f(1−a)=f(1+a)
0
Monika:
0Funkcja F(x) = (ax+b)/(x+c , gdzie ac – b ≠0 i x ≠ –c, jest monotoniczna w przedziałach (−
∞
,3), (3, +
∞
), zbiorem wartości funkcji jest zbiór R – {2}, zaś jej miejscem zerowym jest
1
lolka:
Oblicz sumę której składniki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
6
Adam:
Czy ktoś umie wykazać, że
7
Pain:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
√
n(n + 2) − n
h) a
n
=
n + 2 −
√
n(n + 2)
2
głupie pytanie:
Jakie jest oznaczenie macierz mxn m− to wiesze
2
lolka:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem S
n
=2n
2
+n. Wyznacz wzór ogólny ciągu an
2
zocha:
Witam, nie wiem jak to rozpisac
PROSZE O POMOC
1
lolka:
Oblicz sumę 30 początkowych kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a2=2 i a4=14
2
beata:
wstaw znak +, −, :, x aby równanie 3 5 8 6=64 było prawdziwe
8
Theosh:
Witam. mam pytanie. Wypełniam elektroniczną rejestrację i natknąłem się na rubrykę pod tytułem "Stosunek do powszechnego obowiązku służby wojskowej "mam w niej 4 opcje:
1
malwnika:
witam pytanie Ile roznych sekwnecji mozna wyrzucic rzucajac kostka 10 razy pod rzad. odp to 6
1
0?
6
Pain:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
1
ola:
przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem,kt ory jest wysokością walca o długości 6cm,kat alfa = 30 stopni oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca
9
hs:
1.ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ :
5
dsfsfdfdsdfs:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby
2
tyciak:
Pozyczke o wysokosci 8700 zl trzeba splacic w 12 ratach,kazda nastepna rata rosnie o 50 zl od poprzedniej . Ile wymiesie pierwsza I ostatnia rata tej pozyczki ?
0
Jolka:
Oblicz pole powierzchni wyznaczonej przez stożek 4z
2
=x
2
+y
2
oraz płaszczyzny z=1 i z=4
12
tyciak:
Miedzy liczby 5 i 80 wstaw 3 liczby tak aby wszystkie byly kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
1
tyciak:
Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3
2
ina:
Liczby 4x+5,4,7 tworza ciag arytmetyczny wyznacz liczbe x
1
xxxxx:
Przedłużenia ramion trapezu ABCD przecinają się w punkcie S i mają długości CS−9 i ds− 10.5. Oblicz długości ramion trapezu jeśli ab−27 dc−18
4
tyciak:
Zbadaj czy ciag o wyrazie ogolnym a
n
=3·4
n
jest ciagiem geometrycznym
11
ola:
podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o przekątnej mającej 10 /2 CM KRAWĘDŻ BOCZNA OSTROSŁUPA TWORZY Z PODSTAWĄ KĄT O MIERZE 45 STOPNI.
2
malaoko:
Tutaj zdjecie Gr1:
http://screenshooter.net/102511599/hrwsdjr
0
beata:
wstaw znak +, −, :, X aby równanie było prawdziwe 3 5 8 6=64
4
...:
Współrzędne końców odcinka AB wynoszą: A(3,−7) B(−5,1). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że
IPBI
IABI
=
3
5
2
Turkuć:
Witam
0
Kaktus:
Wytrzymałość pewnych elementów konstrukcyjnych pochodzących z masowej produkcji dana jest zmienną losową o rozkładzie normalnym (1000kg/cm
2
, 50kg/cm
2
)
2
Miśka:
lim
√
(x
2
+2
−x) x→
∞
0
alfa:
Hej, mam do zrobienia dwa zadania: 1. Oblicz d
2
f, gdy f(x,y,z) = x
2
/3 + y/x − z/xy.
1
d.:
Napisać równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) =
√
x
równoległej do prostej przechodzacej przez punkty A(−1,0) B(0,1)
5
ania:
x
2
(2x−1)−162=0 czy mozna to rownanie rozwiazac inna metoda niz stosowanie twierdzenia o pierwiastkach
6
Bartuś:
Wiedząc, że tgα=2 oblicz 2cosα
2
−1 α jest kątem ostrym
2
kkkkkkk:
Napisz równanie krzywej typu parabolicznego przechodzacej przez punkty (0,15) (3,0) (5,0) (2,3).
1
10cmdaria69:
siema krejzole
2
Jakob_96:
1. W alfabecie Morse'a litery są kodowane za pomocą ciągu znaków : kropek i kresek . Ile liter można zakodować , jeżeli założymy , że do zakodowania każdej z nich możemy użyć
2
Jakob_96:
1. Ile można ułożyć haseł składających się z trzech liter na początku i następnie pięciu cyfr , mając do dyspozycji 24 litery i wszystkie cyfry
3
ozonek:
mam do rozwiązania równanie (2x
2
−x)(x+4)
1
Jakob_96:
Ile jest możliwości wyników danego doświadczenia losowego? a) Rzucamy 5 razy monetą i zapisujemy kolejne wyniki.
14
Jakob_96:
Oblicz prawdopodobieństwo tego , że losowo wybrana liczba z dwucyfrowych jest podzielna przez 2 lub przez 5
22
sese:
Programowanie liniowe: Mam kilka warunków ograniczających, skąd wiadomo z którego warunku obliczam którą niewiadomą?
1
biedny student:
EGZAMIN Znalezc przedział zbieznosci oraz obliczyc sume w punktach
5
Michał:
Poproszę o rysunek bo nie widzę prostokąta kompletnie...
2
...:
❓❓❓Dziedzina funkcji ln(y−x
2
+3) − graficznie... Poratuje ktoś?
2
izka:
Dzień dobry proszę o pomoc z tym zadaniem
2
gdhjvft:
Rozwiąż nierownosc: |x−3|−|1−x|> 2−x
6
całkowicz:
Policz całkę tangens sześcian ∫ tg
3
x dx = ?
6
-:
1
4
x
2
−5x+16<0
0
john2:
Zbiór zadań z bardziej "życiowymi" zadaniami?
1
Martini:
Serwus to znowu ja
http://matematyka.pisz.pl/strona/3125.html skąd sie tu wzięło log40−2log2 i ta cała reszta poniżej też? rozumiem, że ze wzoru tylko skąd te wartości 40 itd? z góry dzięki za odp. i cierpliwość
5
monika23443:
Liczby 2x−2 , x
2
, 4x−2 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny . Wyznacz x oraz oblicz kolejne wyrazy tego ciągu .
1
Damian1996:
∼∀
x∊X
(S(x)) ≡ ∃
x∊X
(∼S(x))
2
monika23443:
Liczby 55 , 51 , 47 są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego . Dziesiąty wyraz ciągu to : a)21 b)0 c) −4 d) 19
2
monika23443:
Oblicz sumę : 11 + 16 + 21 + ... + 96
1
monika23443:
Ciąg liczb −2,4,a,16,22,b jest ciągiem arytmetycznym . W miejsce a i b wstawiamy odpowiednio : A) 8 i 28 B) 6 i 34 C) 10 i 28 D) 12 i 24
2
monika23443:
Który z podanych układów liczb jest ciągiem arytmetycznym ? A) 2/3 , 5/6 , 8/9 B) √3 , 3√3 , 5√3 C) 2 , 4 , 8 D) 3 , −6 , 9
1
Gruby:
Pewien izotop ma czas połowicznego rozpadu równy 3h. Oblicz czas, w którym rozpadnie się 15/16 początkowej liczby jąder tego izotopu.
4
Krzysztof:
witam, jeśli ktoś potrafi rozwiązać poniższe równania to bardzo proszę o pomoc, nawet chociażby tylko jedno z nich. Będę bardzo wdzięczy
1
nataliiet:
dane są dwie proste y=1/2x i y=mx+n przeprowadz analuze wzajemnego polozenia tych prostych w zaleznosci od parametru m i n
7
Kelvin:
x−1
f(x)=
x
2
+1
wyliczyłem pochodną, nie wiem jak rozwiązać nierówność −2x
3
+x
2
−2x+1>0
4
dzuny:
Jak się do tego zabrać? Z czego skorzystać? log
3
5*log
5
7*log
7
9=
0
-:
1
x
2
−5x+16<0
4
1
Agata:
Pierwiastkami wielomianu P(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d są liczby
√
10
, −
√
10
, −2. Wiedząc, że P(0)=−10 oblicz współczynniki: a,b,c,d.
1
123qwe:
Napisz rownania stycznych do okregu x
2
+y
2
=25 przechodzacych przez punkt A=(−4,3)