matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.9.2017
Zadania
Odp.
0
beti19:
Czy ktoś pomoże?
1
dmb:
Wyznacz wartość parametru m dla której proste k i l są prostopadłe:
0
zolala:
Koszt K w tys. zł usuwania x% zaniesczyszczeń określony jest wzorem K(x)=
1000x
99−x
, gdzie x ∊ (0,99). Oblicz jaki % zanieczyszczeń może być usunięty, gdy dysponujemy kwotą 980000zł.
3
c:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=
√
x
−1 w punkcie o rzędnej y
0
=2
2
zolala:
Funkcja kwadratwa f określona jest wzorem f(x)=(x+3)(x−5) a) naszkicuj wykres funkcji
1
dmb:
Dlaczego wspolczynnik kierunkowy prostej ktora jest nachylona do osi x pod danym katem wynosi tangens z tego kata?
1
olka:
nie mam jakoś głowy do tych obliczeń i nie jestem w stanie rozkminić jak je zrobić, liczę na pomoc do chociaż jednego podpunktu
1
lola:
oblicz pole trójkata, którego jeden wierzchołek pokrywa się z wierzchołkiem kwadratu, dwa pozostałe są środkami boków tego kwadratu. żaden bok trójkąta nie pokrywa się z bokami
0
olka:
https://zapodaj.net/97052888f2014.jpg.html
0
Bodzio321:
Wyznacz wartości parametru m dla którego dziedziną funkcji jest zbiór R f(x)=
√
(lml−1)x+3
1
...:
wylicz y ze wzoru
1
1
0,5
−
= −
8x
4x
2x+y
4
beka:
−0,1*{−1,3+6*(−2)}równa się
2
beka:
−2*(−0,5)
2
+(−2)
2
dmb:
Hej, moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem z geometrii analitycznej? 1. Wskaż parę prostych, które mogą zawierać przyprostokątne trójkąta prostokątnego:
2
olka:
|(5x−25)/7|*|14/(5−x)| i
2
zosiak:
||x−2|−4|*||x−2|+4|*|2/(x
2
−4x−12)|
18
pomocy:
Hej, mógłby ktoś sprawdzić te zadania? Pierwsze zdjęcia, to polecenia. ostatni podpunkt nie jest skończony − nie wiem jak to zrobić
3
c:
Wyznacz pochodną funkcji
5x+1
f(x)=
−4x+2
5
zosiak:
|2/x−3|*|3−x| powinnam zrobić założenia (−nieskończoności;3> i (3;+nieskończoności)
8
pomocy:
Da się na forum jakoś wstawić zdjęcia? Bo mam rozwiązane zadania i bym chciała Wam pokazać, żeby ktoś sprawdził
5
zosiak:
x=2−3
p
{3}
1
kasiasss:
chemia jedną z metod umożliwiających ustalenie wieku znalezisk archeologicznych jest tzw datowanie radiowęglowe.
24
kasiasss:
chemia próbka radio−farmaceutyku o masie 20 mg zawiera 0,2% izotopu 18
F
.
3
AA22:
Dane są ciągi a
n
oraz b
n
określony wzorem bn = 5
a
n
jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 25. Wtedy ciąg an:
5
martin:
Wykaż że równanie prostej AB gdzie A = (xA, yA) i B = (xB, yB) oraz xA ≠ xB można zapisać w postaciach.
3
klaudia:
Dla jakiej liczby k dany układ równań: 4x+3y=k
3
Klaudia:
dane sa zbiory A{(x,y):x ∊R i y∊R i x+y−2≤0}, B={(x,y):x∊R i y∊R i x
2
+y
2
−2mx+2y+m
2
−1=0}. Wyznacz te wartosci parametru m ∊R,dla których zbior A czesc wspolna B jest jednopunktowy.
7
kammm:
Jak rozwiązać te równiania
1
zosia:
Sprawdziłam że wynik to będzie ((11/4)
√
2
+ 25/8) ale nie bardzo wiem jak to wyliczyć próbowałam zastosować wzory skróconego mnożenia ale wynik mi się nie zgadza
21
a:
kątem przy wierzchołku trójkąta Z wierzchołka C
2
PRQ:
:::rysunek::: Czy ktoś mógłby by narysować ten prostokąt, narysowałem go w ten sposób . Jeżeli jest to dobry
7
arek98:
Dane są punkty A=(tg30,cos60) B=(tg60,sin30). Wskaż równanie prostej przechodzącej przez środek odcinka AB.
1
RNJ:
skoro Δ jest równoramienny (boki AB i AC są równe), to kąty przy wierzchołkach B i C są równe
2
Szymon:
Ile jest takich kątów wypukłych wyznaczonych przez 3 punkty będące wierzchołkami kwadratu, z których jeden jest wierzchołkiem kąta zaś dwa pozostałe leżą na jego różnych ramionach?
2
Maciek:
an=1,1
n
4
Marek:
2sinacosa=
√
3
(1+cos
2
a−sin
2
a)
3
Wika:
Jak to zrobić?
8
Majka:
Sprawdzi ktos czy jest dobrze? Treść:
5
arek98:
9
jurek:
0
jurek:
Jakie są zależności / własności prostych przecinających prostopadłościan o podstawie kwadratu na 2 różne figury (
3
Luthrien:
W trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej długości 8√3 cm poprowadzono środkową na tę przeciwprostokątną. Zatem długość tej środkowej jest równa...
12
Luthrien:
Wykres jednomianu kwadratowego f(x)=2x2 przesunięto równolegle wzdłuż osi OX o 1 w kierunku ujemnym i wzdłuż osi OY o 4 w kierunku dodatnim. Otrzymano wykres funkcji g. Zapisz jej wzór.
4
karty do gry :
Masz rozpisać licznik i poskracać.
10
karty do gry :
Rozłóż na czynniki.
1
Smutny słaby uczeń:
rozwiąż nierówność:
1
większe lub równe od 2x
x
1
Smutny słaby uczeń:
rozwiąż nierówność
1
x<
x
1
Smutny słaby uczeń:
rozwiąż nierówność
4
>0
1−x
9
Inez:
ZAD.1.Zaokrąglij liczbę 9543,8972 do:
6
Tusia:
Napisz rownanie porostej prostopadlej do prostej l i jednocześnie stycxnej do okregu o gdy: o: x
2
+ y
2
− 3x + 2y − 3 = 0