Pochodna funkcji
c: Wyznacz pochodną funkcji
No i ja to bym zrobił w taki sposób:
| | −5 | | 14 | |
f'(x)= |
| ale podręcznik mówi nienienie to ma wyjść f'(x)= |
| |
| | (−4x+2)2 | | (−4x+2)2 | |
Korzystam z definicji:
f(x)=ax+b ⇒ f'(x)=a
26 wrz 21:36
Milo: Wzór na pochodną ilorazu znasz?
| | 5(−4x+2) −(−4)(5x+1) | | 14 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (−4x+2)2 | | (4x−2)2 | |
26 wrz 21:39
Milo: Ogólnie
| | f(x) | | f'(x)g(x) − f(x)g'(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
g(x)≠0
26 wrz 21:40
c: A no znam tylko zapomniałem, że znam. Dziękuje
26 wrz 21:42