Wykaż że
martin: Wykaż że równanie prostej AB gdzie A = (xA, yA) i B = (xB, yB) oraz xA ≠ xB można zapisać w
postaciach.
y − yA = yB − yAxB − xA * (x − xA) oraz (y − yA) * (xB − xA) − (yB − yA) * (x − xA) = 0.
Macie jakiś pomysł jak to zrobić? Albo chociaż jak się do tego zabrać?
26 wrz 19:49
Milo: Niech prosta AB będzie miała postać kierunkową y = ax + b (a ma, bo x
A≠x
B)
Wówczas spełniają to równanie współrzędne punktów A,B:
y
A = ax
A + b
y
B = ax
B + b
Odejmując stronami:
y
A − y
B = a(x
A − x
B)
To jeszcze raz:
Równanie prostej:
| | yA − yB | |
y = |
| x + b |
| | xA − xB | |
punkt A na niej
| | yA − yB | |
yA = |
| xA + b |
| | xA − xB | |
Odejmując stronami otrzymujemy:
| | yA − yB | |
y − yA = |
| (x − xA) |
| | xA − xB | |
Stąd do drugiej postaci przejść już łatwo
26 wrz 19:57
Milo: | | yA − yB | | yB − yA | |
Bo oczywiście |
| = |
| |
| | xA − xB | | xB − xA | |
26 wrz 19:59
Krzysiek:
26 wrz 19:59
martin: Rzeczywiście. Dzięki wielkie
26 wrz 20:00
Janek191:

A = (x
A, y
A) B = ( x
B, y
B) x
A ≠ x
B
y =a x + b
| | yB − yA | |
a = tg α = |
| |
| | xB − xA | |
więc
| | yB − yA | |
y = |
| *X + b − przechodzi przez punkt A = ( XA , yA) |
| | xB − xA | |
więc
| | yB − yA | |
yA = |
| * XA + b |
| | xB − xA | |
to
| | yB − yA | |
b = yA − |
| * xA |
| | xB − xA | |
czyli
| | yB − yA | | yB − yA | |
y = |
| *x + yA − |
| * xA |
| | xB − xA | | xB − xA | |
| | yB − yA | |
y − yA = |
| *( x − xA) |
| | xB − xA | |
===================================
26 wrz 20:02