wyznacz odwrotność liczby x
zosiak: x=2−3p{3}
26 wrz 20:54
zosiak: x=2−√3 i pierwiastek jest trzeciego stopnia
26 wrz 20:54
yht:
| 1 | | 1 | | 2+√3 | | 2+√3 | |
| = |
| = U{1}{2−√3 * |
| = |
| = |
| x | | 2−√3 | | 2+√3 | | 22−(√3)2 | |
26 wrz 21:04
Milo: | 1 | | 4 + 23√3 + 3√9 | |
| = |
| = |
| 2 − 3√3 | | (2 − 3√3)(4 + 23√3 + 3√9 | |
| | 4 + 23√3 + 3√9 | | 4 + 23√3 + 3√9 | |
= |
| = |
| |
| | 8 − 3 | | 5 | |
26 wrz 21:07
Milo: Skorzystaliśmy ze wzoru a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
a = 2, b = 3√3
26 wrz 21:08
zosiak: dziekuuje
26 wrz 21:17