ZAOKRĄGLANIE LICZB
Inez: ZAD.1.Zaokrąglij liczbę 9543,8972 do:
1 − 9544
10 − 9540
100 − 9500
1000 − 1000 TU MAM PROBLEM; CZY POWINNO BYĆ 10000? A NIE 1000?
0,1 − 9543,9
0,01 − 9543,90
0,001 − 9543, 897
Czy OK? TYlko co z 1000?
ZAD.2. I kolejny przykład:1352,176
do 1000− 1000
do 100− 1400
do 10− 1350
do 1− 1352
do 0,1 1352,2
do 0,01 1352,18 ?
Czy tu w porządku?
26 wrz 12:00
Jerzy:
do 1000 = 10 000
reszta OK.
26 wrz 12:04
Inez: 9543,8972 do 1000 to 10 000
a 1352,176 do 1000 to 1000
Czy tak jest dobrze?
26 wrz 12:25
Jerzy:
Tak.
26 wrz 12:29
Inez: Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie− jak zaokrąglić 9 do dziesiątek? Myślałam, że to jest 10, a
w interncie piszą, że 0 czemu
26 wrz 12:32
Inez: czy 9 do 100 zaokrąglić− jak to będzie?
26 wrz 12:34
Inez: Chyba będzie tak:
9 do dziesiątek to 10
a 9 do 100 to 0
Czy tak?
26 wrz 12:37
Jerzy:
Nie mają racji.
Zokraglenie liczb: 9,8,7,6,5 do 10 to 10
Zaokraglenie liczb: 4,3,2,1 do 10 to 0
26 wrz 12:39
Jerzy:
Tak , 9 do setek to 0
26 wrz 12:39
Jerzy:
To działa tak:
0|9 do 10 = 10 ( bo poprzedzajaca jest 9)
0|09 do 100 = 000 ( bo poprzedzajaca jest 0)
26 wrz 12:41