oblicz wiek znaleziska
kasiasss: chemia jedną z metod umożliwiających ustalenie wieku znalezisk archeologicznych jest tzw
datowanie radiowęglowe.
technika ta umożliwia określenie wieku materiału pochodzenia naturalnego na podstawie ilości
zawartego w nich promieniotwórczego izotopu węgla 14c którego połowiczny czas rozpadu
wynosi 5730 lat podczas badania kawałka drewna stwierdzono ze intensywność rozpadu
promieniotwórczego jest 32 razy mniejsza niż intensywność promieniowania świeżo ściętego
drewna oblicz wiek znaleziska
26 wrz 20:27
yht:
x − początkowa intensywność
| 1 | |
| x − końcowa (aktualna) intensywność |
| 32 | |
| 1 | |
| x − intensywność po 5730 latach |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| x = |
| x − po 2*5730 latach |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| x = |
| x − po 3*5730 latach |
| 2 | | 4 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| x = |
| x − po 4*5730 latach |
| 2 | | 8 | | 16 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| x = |
| x − po 5*5730 latach |
| 2 | | 16 | | 32 | |
5*5730 =
28650 ← tyle lat ma znalezisko
26 wrz 20:56