Geometria analityczna
Klaudia: dane sa zbiory A{(x,y):x ∊R i y∊R i x+y−2≤0}, B={(x,y):x∊R i y∊R i x2+y2−2mx+2y+m2−1=0}.
Wyznacz te wartosci parametru m ∊R,dla których zbior A czesc wspolna B jest jednopunktowy.
Doszľam do tego, że m=1 lub m=5, ale nie wiem co powiinam zrobić dalej. Proszę o pomoc
26 wrz 19:27
Adamm:

y≤2−x
(x−m)
2+(y+1)
2=2
zbiór będzie jednopunktowy kiedy okrąg będzie styczny to prostej z prawej strony
czyli dla m=5 (tak wynika z rysunku, ale dobrze by było poprzeć to obliczeniami, sprawdzić
dla jakich m okrąg jest styczny z prostą)
26 wrz 19:37
Adamm: wystarczy dla tego przypadku obliczyć kiedy
punkt (m, −1) jest odległy od prostej o √2
26 wrz 19:38
26 wrz 19:55
Klaudia: Proszę o pomoc
27 wrz 09:36
Jerzy:
No i masz dobry wynik: m = 5 lub m = 1.
27 wrz 10:03
Jerzy:
Tylko zastanów sie teraz, który wybrać jako odpowiedź do zadania, bo tylko jeden spełnia
warunki.
27 wrz 10:22
Klaudia: No tak, tylko nie wiem jak to zrobić
27 wrz 10:54
Jerzy:
Napisać,że jedynym m spełniajacym warunki zadania jest m = 5.
( m = 1 odpada ...dlaczego ?)
27 wrz 11:19
Klaudia: No nwm dlaczego, nie mam na to pomysłu i dlatego pytam
27 wrz 11:54
Jerzy:
y ≤ 2 − x , to półpłaszczyzna pod prostą : y = −x + 2 wraz z tą prostą.
Jeśli m = 1 , to okrąg leży na tej półpłaszczyźnie,
a wiec ma wiecej niż jeden punkt wspólny z tą płaszczyzną.
Popatrz na rysunek Adamma ... widzisz to ?
27 wrz 11:58
Klaudia: Okey, już rozumiem. Dzięki wielkie.
27 wrz 20:09