Kat dwa razy wiekszy
Krzysiek:

W trojkacie rownoramiennym kąt A jest katem przy wierzcholku trojkata Z wierzcholka C
wykreslcie wysokosc CD wzgledem boku AB
Udowodnic ze kat A jest dwa razy wiekszy od kata BCD
α=2β
26 wrz 18:42
wiesiu: Wiemy co jest ramionami a co podstawą?
26 wrz 18:52
a: kątem przy wierzchołku trójkąta Z wierzchołka C
26 wrz 18:52
wiesiu: Właśnie tego nie rozumiem w zadaniu
26 wrz 18:54
Krzysiek: ..... trojkata. Z wierzcholka C......
26 wrz 18:57
Krzysiek: Rysunek nalezalo sobie zrobic samaemu
26 wrz 18:59
wiesiu:

α+β=90
Załóżmy że α=45
o
Wtedy β=45
o
α=β
co jest sprzeczne z założeniem
Oczywiście jest to pierwszy przypadek
26 wrz 19:07
Krzysiek: Pomysle
26 wrz 19:10
wiesiu:

α=2β
ckd
I drugi przypadek
26 wrz 19:13
Krzysiek: Co zrobiles? ale dokladnie
26 wrz 19:22
Krzysiek: Wybacz mam dzisiaj duzy kloppt z laczem .
Wiec na teraz sobie daruje zadania .
26 wrz 19:26
wiesiu: Kąt przy punkcie B jest równy 90o−β ponieważ 180o=β+B+90
Kąt przy punkcie A podzieliłem na pół => α/2
I sprawdzam czy suma tych kątów da 90o
26 wrz 19:27
Krzysiek:

Moze uda sie to wyslac
Poprowadzilem dwusieczna kąta α jak sugerowales
Wiec AB⊥DC
AF⊥BC
| | 1 | |
Wiec z twierdzenia o rownosci kątow o raminach odpowiednio prostopadlych ∡ |
| α=β |
| | 2 | |
Stad α= 2β
Nie wiem czy tak moze byc
26 wrz 20:44
RNJ:
jak dokładnie brzmi
"twierdzenie o równości katów o ramionach odpowiednio prostopadłych"?
wniosek że α = 2β przy takim rysunku zachodzi tylko dla Δ równobocznego
26 wrz 20:55
wiesiu: Tylko w pierwszym przypadku który narysowałem
26 wrz 21:01
Krzysiek: Jesli dwa kąty maja ramiona odpowiednio prostopadle to kąty te sa rowne (jesli oba sa ostre
lub rozwarte)
26 wrz 21:01
wiesiu: W sensie do zdania "wniosek że α = 2β przy takim rysunku zachodzi tylko dla Δ równobocznego"
26 wrz 21:01
Eta:

90
o=δ+β=γ+α i β+γ=δ
zatem β+γ+β=γ+α ⇒ α= 2β
======
26 wrz 21:02
Krzysiek: Dzieki Eta duzo pracy bede mial
26 wrz 21:07
Eta: Witam

A nad czym tak "pracujesz"?
26 wrz 21:11
Krzysiek: Witam rowniez

Teraz okregi i pozniej miejsca geometryczne ale tez wzialem zadania ze starej ksiazki do
geometrii (przed okregami
26 wrz 21:19
Krzysiek: Witam rowniez

Teraz okregi i pozniej miejsca geometryczne ale tez wzialem zadania ze starej ksiazki do
geometrii (przed okregami
26 wrz 21:19