Adamm: −1, 1/3, 1/2, 0; 0
1/2, −1, 0, 0; 0
1/2, 1/3, −1, 1; 0
0, 1/3, 1/2, −1; 0
−6, 2, 3, 0; 0
3, −6, 0, 0; 0
3, 2, −6, 6; 0
0, 2, 3, −6; 0
w
1+w
2+w
3=−w
4
ostatniego wiersza możemy się pozbyć
−6, 2, 3; 0
3, −6, 0; 0
3, 2, −6; −6x
4
w
2 → (w
2−w
3)/2
w
3 → (w
1+2w
3)/3
0, 2, −3; −4x
4
0, −4, 3; 3x
4
3, 2, −6; −6x
4
w
2 → w
2+2w
1
0, 2, −3; −4x
4
0, 0, −3; −5x
4
3, 2, −6; −6x
4
w
1 → w
1−w
2
w
3 → w
3−2w
2−w
1
0, 2, 0; x
4
0, 0, −3; −5x
4
3, 0, 0; 3x
4
| | 1 | | 5 | |
x1=t, x2= |
| t, x3= |
| t, x4=t |
| | 2 | | 3 | |