matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
olka:
nie mam jakoś głowy do tych obliczeń i nie jestem w stanie rozkminić jak je zrobić, liczę na pomoc do chociaż jednego podpunktu
https://zapodaj.net/4e48f4108c203.jpg.html
26 wrz 23:07
yht:
f) x = log
4
(2
5
√
8
)+log
8
(
3
√
0,25
) = log
4
(2
1
* 8
1/5
) + log
8
(
3
√
1/4
) = log
4
(2
1
*(2
3
)
1/5
) + log
8
(
3
√
4
−1
) = log
4
(2
1
*2
3/5
) + log
8
(4
−1
)
1/3
= log
4
(2
1 3/5
) + log
8
(4
−1/3
) = L
1
+ L
2
= ... L
1
= log
4
(2
1 3/5
) 4
x
= 2
1 3/5
(2
2
)
x
= 2
1 3/5
2
2x
= 2
1 3/5
3
2x = 1
5
8
2x =
|:2
5
4
x =
5
4
L
1
=
5
L
2
= log
8
(4
−1/3
) 8
x
= 4
−1/3
(2
3
)
x
= (2
2
)
−1/3
2
3x
= 2
−2/3
2
3x = −
|:3
3
2
x = −
9
2
L
2
= −
9
4
2
36
10
26
x = L
1
+ L
2
=
−
=
−
=
= 0,5777777... = 0,5(7)
5
9
45
45
45
1
y = (
)
log
6
(0,57)
−1
= (6
−1
)
log
6
(0,57)
−1
= 6
log
6
(0,57)
= 0,57
6
0,577777... > 0,57 →
x > y
26 wrz 23:20