Wykres jednomianu
Luthrien: Wykres jednomianu kwadratowego f(x)=2x2 przesunięto równolegle wzdłuż osi OX o 1 w kierunku
ujemnym i wzdłuż osi OY o 4 w kierunku dodatnim. Otrzymano wykres funkcji g. Zapisz jej wzór.
Proszę o pomoc:(
26 wrz 14:48
Jerzy:
f(x) = (x + 1)2 + 4
26 wrz 14:49
Jerzy:
g(x) = ( x + 1)2 + 4
26 wrz 14:50
Luthrien: Skąd to się wzięło... Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku
26 wrz 15:03
Jerzy:
Jeśli masz funkcje f(x) , to po przesunieciu jej wykresu o wektor v = [p;q] otrzymujesz wykres
funkcji:
g(x) = f(x − p) + q
Tutaj masz: f(x) = x2 i v =[−1;4]
26 wrz 15:09
Luthrien: Rozumiem czemu jest +1 i później +4 ale co się stało z "2x2"? To nie powinno stać przed
nawiasem?
I dlaczego nawias jest podniesiony do kwadratu?
26 wrz 15:12
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka, miało być:
g(x) = 2(x +1)2 + 4
26 wrz 15:13
Jerzy:
f(x) = 2*x2
g(x) = 2*(x + 1)2 + 4
26 wrz 15:14
Luthrien: Ok

Czyli ten nawias jest podniesiony do kwadratu bo było to x
2?
26 wrz 15:14
Jerzy:
Tak, zwiekszamy argument o 1.
26 wrz 15:15
Jerzy:
Gdyby było x3, to wtedy : ( x + 1)3
26 wrz 15:15
Luthrien: A zatem jakby było x
3 to nawias byłby podniesiony do potęgi trzeciej?
26 wrz 15:16
Luthrien: O właśnie

Bardzo Ci dziękuję za pomoc
26 wrz 15:16