figury płaskie
lola: oblicz pole trójkata, którego jeden wierzchołek pokrywa się z wierzchołkiem kwadratu, dwa
pozostałe są środkami boków tego kwadratu. żaden bok trójkąta nie pokrywa się z bokami
kwadratu. Pole kwadratu jest równe 196 cm2
26 wrz 23:06
Bogdan:

W czym problem?
26 wrz 23:42
Iryna:
9 mar 16:58
Iryna:
9 mar 16:58
Iryna:
9 mar 16:58
Bogdan:
Dzień dobry. Powtarzam pytanie, które postawiłem przy tym zadaniu w 2017 r.
W czy problem?
Pozdrawiam "starych" forumowiczów"
9 mar 17:18
Mei Lin:

P
AFE=P
ABCD−(2*P
ABE+P
FEC)
P
ABCD=196cm
2
196=4a
2
a
2=49 a=7
P
ABE=a*a=7*7=49cm
2
| | 1 | | 1 | | 49 | |
PFEC= |
| a*a= |
| *72= |
| −24,5cm2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
AFE=196−(2*49+24,5)=73,5cm
2
9 mar 18:27
Ola:

P□=196
S=73,5
9 mar 18:55
Olek:
| 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| * |
| a*a = |
| a2 = |
| *196 = 73,5 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 8 | |
9 mar 19:15