matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
...:
wylicz y ze wzoru
1
1
0,5
−
= −
8x
4x
2x+y
26 wrz 23:01
yht:
1
2
−0,5
−
=
8x
8x
2x+y
1−2
−0,5
=
8x
2x+y
−1
−0,5
=
8x
2x+y
mnożymy "na krzyż" −1*(2x+y) = −0,5*8x −2x−y = −4x −y = −4x+2x −y = −2x |:(−1)
y = 2x
26 wrz 23:23