Czy ktoś mógłby by narysować ten prostokąt, narysowałem go w ten sposób . Jeżeli jest to dobry
rysunek to poproszę o rozwiązanie bo cały czas wychodzi mi zły wynik.
Zadanie: Powierzchnia boczna walca jest prostokąt którego jeden bok przystający do wysokości
walca ma długość 20, a przekątna tego prostokąta tworzy z drugim bokiem kąt 30 stopni. Oblicz
pole powierzchni całkowietej
| 10√3 | ||
x=20√3=2πr ⇒ r= | ||
| π |
| 10√3 | 300 | |||
Pp=πr2=π( | )2= | |||
| π | π |
| 300 | 600 | |||
Pc=2Pp+Ppb=2* | +20*20√3= | +400√3 | ||
| π | π |
tak wyglada rys.