Wyznacz miarę kąta ostrego alfa spełniającego podane równanie
Marek:
2sinacosa=√3(1+cos2a−sin2a)
W nawiasie można uzyskać cosinusa jednak co dalej?
26 wrz 17:35
Milo: sin2α =
√3 +
√3cos2α
| 1 | | √3 | | √3 | |
| sin2α − |
| cos2α = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
26 wrz 17:44
Adamm: sin(2α)=√3+√3cos(2α)
sin2(2α)+cos2(2α)=1
3(1+cos(2α))2+cos2(2α)=1
4cos2(2α)+6cos(2α)+2=0
(cos(2α)+1)(4cos(2α)+2)=0
cos(2α)=−1 lub cos(2α)=−1/2
skoro α − ostry to 0<2α<180o
więc cos(2α) nie może na tym przedziale równać się −1
za to cos(2α)=−1/2 dla 2α=120o czyli α=60o
26 wrz 17:47
wiesiu: Albo z jedynką trygonometryczną
2sinacosa=√3(1+cos
2a−sin
2a)
2sinacosa=√3(cos
2a+sin
2a+cos
2a−sin
2a)
2sinacosa=2√3cos
2a
sina=√3cosa
tga=√3
a=60
26 wrz 17:49
Marek: Dziękuję
26 wrz 17:55