Wykaż, że liczba K jest podzielna przez 16
Solitude1: Liczba t jest liczbą pierwszą większą od 3. Wykaż, że liczba K=t5 − 2t4 + 2t2 − t jest
podzielna przez 16.
26 wrz 13:31
karty do gry : Rozłóż na czynniki.
26 wrz 13:47
Jack: @karty − czy wyjdzie t(t−1)(t+3)?
26 wrz 13:49
Jack: A nie...walnalemn sie...niewazne
26 wrz 13:50
Jack: t(t2−1)(t−1)2
26 wrz 14:01
karty do gry : t(t−1)3(t+1)
Teraz wystarcz zauważyć, że liczba pierwsza większa od 3 jest liczbą nieparzystą, więc może
zostać zapisana w postaci t = 2n + 1 dla pewnej liczby naturalnej n.
26 wrz 14:03
Solitude1: Jak to zostało rozłożone na czynniki, bo nie mogę się połapać? :C
26 wrz 14:15
Solitude1: Jakby mógł mi ktoś to rozpisać to byłoby mi to pomocne
26 wrz 14:27
karty do gry : t4 − 2t3 + 2t − 1 = t4 − 1 − 2t(t2 − 1) = (t2 − 1)(t2 + 1) − 2t(t2 − 1) = (t2 − 1)(t2
− 2t + 1)
26 wrz 14:44
Pytający:
K = t5−2t4+2t2−t = t(t4−1 − 2t3+2t) = t((t2−1)(t2+1) −2t(t2−1)) =
= t(t2−1)(t2+1−2t) = t(t2−1)(t−1)2
26 wrz 14:45
Solitude1: Dziękuję
26 wrz 14:47