Dane są punkty A=(tg30,cos60) B=(tg60,sin30).
arek98: Dane są punkty A=(tg30,cos60) B=(tg60,sin30). Wskaż równanie prostej przechodzącej przez środek
odcinka AB.
policzyłem
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3=2
√3a+3−6
√3a
a=0
I co dalej?
26 wrz 18:27
Krzysiek: Takich prostch jest nieskonczenie wiele
Nalezy sprecyzowc polecenie np
26 wrz 18:33
wiesiu: Przez środek tego odcinka przechodzi nieskończenie wiele prostych, ale jeśli chodzi równanie
prostej przez te 2 punkty to y=0.5
26 wrz 18:33
arek98: w odpowiedziach jest:
| 1 | | 2√3 | | √3 | |
| : |
| = |
| , więc S leży na prostej y= {√3}{4}x. |
| 2 | | 3 | | 4 | |
Czyli w książce jest jakiś błąd?
26 wrz 18:37
Krzysiek: Przepisz zadanie ale cale
26 wrz 18:50
26 wrz 18:57
arek98: Czyli trzeba było te odpowiedzi podstawić, no teraz to ma sens xD dzięki za pomoc
26 wrz 18:58
Krzysiek: tak nalezalo
26 wrz 18:59