ciągi bn=5^an
AA22: Dane są ciągi a
n oraz b
n określony wzorem bn = 5
an jest ciągiem geometrycznym o ilorazie
25. Wtedy ciąg an:
A) Jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 5
B) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2.
C) jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 25
D) nie musi być ciągiem arytmetycznym ani geometrycznym.
To test wielokrotnego wyboru. Wyszło mi, że odpowiedź b jest poprawna, ale nie mam pomysłu jak
sprawdzić reszte, więc liczę na waszą pomoc
26 wrz 20:11
Adamm: d) − skoro jest arymtetyczny, to odpada
a), c) − jedyny ciąg który jest arytmetyczny i geometryczny jednocześnie, to ciąg stały
26 wrz 20:15
AA22: oo, nie pomyślałem o tym, dziękuje bardzo!
26 wrz 20:17
Mila:
b
n=5
an − ciąg geometryczny, q=25
b
n+1=5
an+1
5
2=5
an+1−an⇔
a
n+1−a
n=2 ⇔ a
n to c. arytmetyczny o różnicy r=2
26 wrz 20:38