Wartość bezwzględna
zosiak: |2/x−3|*|3−x|
powinnam zrobić założenia (−nieskończoności;3> i (3;+nieskończoności)
czy jakoś inaczej
26 wrz 21:31
Krzysiek: zalozenie x−3≠0
26 wrz 21:32
Milo: Jeśli to wygląda tak:
x∊ℛ\{3}
jeśli tak:
x∊ℛ\{0}
26 wrz 21:33
zosiak: to pierwsze i co potem?
26 wrz 21:34
Milo: |a| = |−a|
oraz
|a|*|b| = |ab|
Więc
| | 2 | |
to wyrażenie = | |
| *(x−3)| = 2 |
| | x−3 | |
26 wrz 21:36
Adamm: a jakie jest polecenie?
jeśli uprościć
| | 2 | | 2 | |
| |
| |*|3−x|=| |
| *(3−x)|=|−2|=2 |
| | x−3 | | x−3 | |
26 wrz 21:37