DZIAŁANIA NA LOGARYTMACH
beti19: Czy ktoś pomoże?
a) 2log424 − 2log43 =
b) 2log129 − log123 =
c) log69 + 2log62 =
26 wrz 23:56
27 wrz 07:11
beti19: Bardzo Ci dziękuję
slimaczek za rozwiązanie przykładu i wrzucenie mi linków
do tego typu zadań, bardzo mi się to przyda

c) log
69 +2log
62 = log
69 + log
62
2 =log
69 + log
64 = log
6(9*6) =
log
636 = 2
b) 2log
129 − log
123 = log
129
2 − log
123 =
= log
1281 − log
123 = log{
12](81:3) = log
1227 =
i od tego miejsca w przykładzie "c" nie wiem co dalej


mogę prosić o pomoc

?
27 wrz 19:56
Jerzy:
| | log27 | |
Bo już nie da się nic zrobić oprócz: = |
| |
| | log(0,5) | |
27 wrz 19:59
Jerzy:
Sprawdź,czy w podstawie nie jest 1/3 ?
27 wrz 20:00
beti19: Dziękuję
Jerzy za wskazówkę i masz rację źle przepisałam tu zadanie
w podstawie ma być 1/3 więc wynik bedzie −3


zgadza się
28 wrz 00:44