26 wrz 21:38
yht:
a) det (B−I
cóż za dziwny zapis ?
nie powinno być det(B) ?
26 wrz 21:52
Adamm: dziwnie mnożysz te macierze
26 wrz 21:59
yht:
mnie też tak uczyli na studiach, identycznie
26 wrz 22:01
Adamm: dla mnie to marnotrawstwo miejsca
26 wrz 22:04
Adamm: tak poza tym, źle napisałaś iloczyn A*AT
licz jeszcze raz
26 wrz 22:07
pomocy: @Adamm może i dziwnie, ale chodzi mi bardziej o wynik
ktoś coś powie na ten temat? dobrze/źle?
26 wrz 22:08
Adamm: nie, jednak dobrze policzyłaś
ale w a) liczymy wyznacznik z B−I a nie z B
popraw
26 wrz 22:09
yht:
to wyrabia dobry nawyk
bo nie trzeba pamiętać o wymiarze macierzy
będącej wynikiem mnożenia
wymiar tej macierzy wynika bezpośrednio z tego schemaciku
26 wrz 22:09
pomocy: wyznacznik z B−I, czyli wyznacznik z B − macierz jednostkowa?
26 wrz 22:11
Adamm: tak
26 wrz 22:11
pomocy: Dzięki

a ten podpunkt c?
26 wrz 22:12
Adamm: przecież nie wyznaczyłaś wektora własnego
v=[a, b, c]T i
B*v=[0, 0, 0]T
liczysz
26 wrz 22:17
Adamm: moim zdaniem same potwierdzenie że 0 jest wartością własną, czyli że |B|=0 wystarcza
nie trzeba liczyć innych, niepotrzebnie się napracowałaś
26 wrz 22:19
Jack: takie mnożenie jedynie widziałem u p. Krystiana z Etrapeza.
Mnie uczono od razu wykonywać operacje w pamięci.
26 wrz 22:21
yht:
mnie uczyła
p. B. Maciejewska (wykłada na Politechnice Świętokrzyskiej)
super nauczycielka, umie nauczyć
26 wrz 22:25
pomocy: z etrapeza się uczyłam
moglibyście bardziej rozwinąć te wektory?
26 wrz 22:26
Adamm: k1−5k2+2k3 to dostaniemy kolumnę zerową
więc [1; −5; 2] jest naszym wektorem własnym
26 wrz 22:29
Adamm: [1; −5; 2]T
26 wrz 22:30