Dla jakiej liczby k dany układ równań jest sprzeczny ?
klaudia: Dla jakiej liczby k dany układ równań:
4x+3y=k
4x+0,5ky= −3
jest sprzeczny ?
prosiłabym o sposób jak znaleźć K a nie samo podstawienie k=6 bo już na innych stronach
widzałam
26 wrz 19:44
Milo: Układ będzie sprzeczny, gdy W = 0 i (W
x ≠ 0 lub W
y ≠ 0)
| | 1 | | 1 | |
W = 4* |
| k − 4*3 = 0 ⇔ |
| k = 3 ⇔ k = 6 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Wówczas Wx = |
| k2 − 12 = 18 − 12 ≠ 0 |
| | 2 | |
Więc W
y nie trzeba nawet sprawdzać, dla k = 6 układ jest sprzeczny
26 wrz 19:47
Adamm: odejmując pierwsze z drugim dostajemy
3y−0,5ky=k+3
(3−0,5k)y=k+3
| | k+3 | |
jeśli 3−0,5k≠0 to y= |
| |
| | 3−0,5k | |
no i podstawiając pod jedno z równań sama możesz się przekonać że oba podają te same x
czyli mamy rozwiązanie, i w dodatku − tylko jedno
i teraz co jeśli 3−0,5k=0 czyli k=6 ?
no i tak właśnie znajdujemy
26 wrz 19:47
klaudia: dziekuje po 5 minutach czytania tego samego zrozumiałam
26 wrz 20:11