Proste prostopadle i styczne
Tusia: Napisz rownanie porostej prostopadlej do prostej l i jednocześnie stycxnej do okregu o gdy:
o: x2 + y2 − 3x + 2y − 3 = 0
l: 4x + 3y = 0
26 wrz 07:52
Jerzy:
| | 3 | |
Prostopadła ma równanie: y = |
| x + k |
| | 4 | |
Podstaw do równania okregu i narzuć warunek , jedno rozwiazanie.
26 wrz 08:00
Jerzy:
Albo:
1) wyznacz środek i promień okręgu
2) spośród prostych prostopadłych znajdź te , których odległośc od środka okręgu
jest równa promieniowi.
26 wrz 08:08
Blee:
Albo:
1) wyznacz srodek i promien
2) prosta wyznaczona bedzie prostopadla do średnicy, ktora ma taki sam wspolczynnik kierunkowy
co prosta l
3) wyznaczasz punkty przeciecia sie okregu z prosta o tym wspolczynniku kierunkowym i
przechodzaca przez srodek okregu
4) wyznaczasz prosta prostopadla przechodzaca przez jeden z tych punktow
(To tak jakby ktos nie pamietam jak obliczac odleglosc punktu od prostej)
26 wrz 09:12
Mila:
| | 3 | | 9 | |
o: x2 + y2 − 3x + 2y − 3 = 0 ⇔(x− |
| )2− |
| +(y+1)2−1−3=0 |
| | 2 | | 4 | |
l: 4x + 3y = 0
26 wrz 21:31
5-latek: Dobry wieczor
Milu
26 wrz 21:34
Mila:
k⊥l
4y=3x+4b
3x−4y+4b=0
rozwiąż.
b=1
lub
lub
26 wrz 22:26