matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.6.2009
Zadania
Odp.
2
kwiatku:
x
4
+2x+1:(x
2
−1)
1
mała:
błagam pomózcie, jeszcze to zadanie jest dla mnie czarna magia
4
K.M:
1) W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość2 dm, a krawędź boczna ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
7
IIIIIII:
:::rysunek::: Prosze jeszcze o pomoc w tym zadaniu :
1
kwiatku:
W przypadku jeśli mamy rownanie
6
adaś =/:
Proszę o sprawdzenie − czy tak może być
=)
2
Kasia25:
powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu staniwi
3
4
koła o powierzchni 100πcm
2
. oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
10
beata:
2x
7
−3X
6
−2X
5
>0
2
Kasia25:
W jednym worku było 80 kg fasoli, a w drugim 100 kg. Z drugiego worka odsypano dwa razy wiecej fasoli niz z pierwszego i wówczas w pierwszym worku znalazło sie trzy razy wiecej fasoli niz w
1
karolka283:
2,5l i 1,5l słoików jest razem 40. W 2,5l słoikach jest 16 kg wsadu więcej niż w 1,5 l. Ile jest jakich słoików. Proszę o pomoc, bo nie potrafie tego układu równań rozwiązać. Z góry
2
Kasia25:
W Dwóch workach znajduje sie fasola. Jazeli z pierwszego worka przesypiemy do drugiego 6 kg fasoli, to w obu workach będzie tyle samo fasoli. Jezeli zaś z drugiego worka przesypiemy do
1
Kasia25:
Jaka liczbę należy wstawić w miejsce k, aby rozwiązaniem równania była liczba 4? 2x + 5k = 4x − k
1
gz_19:
Trapez, na którym można opisać okrąg i w który można wpisać okrąg, ma podstawy długości a i b. Oblicz pole tego trapezu.
1
karolka283:
2,5l i 1,5l słoików jest razem 40. W 2,5l słoikach jest 16 kg wsadu więcej niż w 1,5 l. Ile jest jakich słoików. Proszę o pomoc, bo nie potrafie tego układu równań rozwiązać. Z góry
1
m.g:
kolejka prowadzaca na szczyt gubalowki pokonuje na drodze dlugosc ok 1340 m roznice wzniesien ok 300 m zakladajac ze kolejka porusza sie wzdluz lini prostej oblicz pod jakim katem wznosza
1
syllabi:
oblicz obwó trójkątam w którym długość jednego z boków jest równa 6, a kąty leżące przy nim mają miarę 60 i 45.
2
m.g:
czy istnieje kat α.a∊(o.90)dla ktorego sinα=8/17 cosα=15/17
2
m.g:
wiedzac ze sinx+cosx=1/
√
2
oblicz sinx*cosx
1
m.g:
sinα*(1/sinα−sinα)=cos
2
α
1
Lucy:
CIĄGI. Suma miar katow trójkąta tworzy ciąg arytmetyczny. Najmniejszy z kątów ma 20 stopni. Podaj pozostałe.
1
Oleńka:
Wykaż że przy odpowiednich założeniach prawdziwe są wzory : a) log
a
b=
1
log
b
a
1
Oleńka:
Rozwiąż nierówności funkcji trygonometrycznych 1) 1
2
sinx ≤14
8
adaś =/:
Oblicz wsp. punktu P' symetrycznego do punktu P=(5,2) wzg. prostej k o równaniu y=1/2x+2
11
mała:
Bardzo prosze pomożcie
! kompletnie nie wiem o co w tym zadaniu chodzi....błagam to jest dla mnie sprawa zycia i śmierci
1
Gosia:
Oblicz pole i obwód trapezu wiedząc że jego podstawy mają długość 18 i 4 cm. a kąt ostry ma miarę 60 stopni
1
Kasia:
Drzewo rzuca cień 5 razy dłuższy od cienia Mateusza mającego 184 cm wzrostu. Jaka jest wysokość drzewa?
2
Kasia25:
Za pewną kwote mozna kupic kopę (60 sztuk) jaj po 30gr za sztukę. Ile jaj droższych o 20% można kupić za tę samą kwotę pieniędzy?
15
ola:
Trzy liczby dodatnie a,b,c tworzą ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 26,a suma ich odwrotnosci 13/8. znajdz te liczby.
1
Kasia25:
kabel telefoniczny o długości 14m położono w sali komputerowej, prowadząc go po podłodze wzdłuż dwóch sąsiednich ścian tak, że stosunek długości jednej części do drugiej jest równy 3 : 4 .
0
jacek:
mydło ma kształt prostopadłościanu.Po pewnym czasie używania wszystkie wymiary mydła zmniejszyły się o połowę. Na ile dni wystarczy to mydło,jeżeli kawałek,ktory pozostał
4
Michał Kas:
|x+5|+|x−2|>7
11
POMOCY:
napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt k i jest równoległy do wykresu funkcji.
3
Kasia25:
łucznik strzelając do tarczy uzyskał w kolejnych strzałach następujące wyniki: 9, 10, 8, 10, 5, 7, 6, 9, 8, 4. Oblicz medianę , średnią arytmetyczną oraz rozstęp dla zbioru wyników
1
Cyryl:
Znajdź taką liczbę dwucyfrową, która spełnia poniższe dwa wrunki: − 2/3 cyfry dziesiątek jest o 5 większe od 1/6 cyfry jedności
9
Monisia:
Zadanie 1 Narysuj wykres funkcji f(x)=3x+2−1 a następnie
4
Kasia25:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem o polu 256cm
2
. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca.
2
Siwy:
Koła K1 i K2 mają wspólny środek. Promień K1 ma długość 10 cm, a pole K2 stanowi 1/4 pola K1. Poprowadzono rónoległe styczne do K2. Oblicz pole figury, która jest ograniczona okręgiem K2,
2
bolek:
√
2+log
3
x
> log
2
x
1
Mala:
Dane są trzy prostokąty o wymiarach a) 6 cm x 4 cm
5
em:
Oblicz pole trójkąta o bokach 2, 3, 4 nie korzystając z twierdzenia Herona mysłałam, żeby obliczyć jeden kąt, a potem wysokość z trygonometrycznych, ale to jakieś
1
Mala:
:::rysunek::: Jaka jest długośc odcinka oznaczonego literą ( x ) .?
1
em:
:::rysunek::: samolot leci po prostej, po czym zmienia kurs skręcając o 20 stopni...
0
Mala:
:::rysunek::: Skala podobieństwa trójkąta F do F' wynosi ( patrz rysunek niżej )
20
Mateusz:
Całka: 3x+5
0
kdafb:
Oblicz po jakim czasie zwróci się inwestycja w baterie słoneczne. kdafb: Oblicz po jakim czasie zwróci się inwestycja w baterie słoneczne. Koszt systemu wynosi 21999 zł. jego moc to 800W ,
5
IIIIIII:
OBLICZ OBJĘTOŚĆ I POLE POWIERZCHNI STOŻKA OTRZYMANEGO W WYNIKU OBROTU: TRÓJKĄTA RÓWNORAMIENNEGO PROSTOKĄTNEGO O PRZYPROSTOKĄTNEJ DŁUGOŚCI 5 WOKÓŁ WYSOKOŚCI POPROWADZONEJ Z WIERZCHOŁKA KĄTA
0
IIIIIII:
OBLICZ OBJĘTOŚĆ I POLE POWIERZCHNI STOŻKA OTRZYMANEGO W WYNIKU OBROTU: TRÓJKĄTA RÓWNORAMIENNEGO PROSTOKĄTNEGO O PRZYPROSTOKĄTNEJ DŁUGOŚCI 5 WOKÓŁ WYSOKOŚCI POPROWADZONEJ Z WIERZCHOŁKA KĄTA
0
:P:
Uczeń otrzymuje ocenę z przedmiotu, z zaokrągleniem do całego stopnia, taką jak średnia jego ocen jeśli odchylenie standardowe nie jest większe od pół stopnia. Jaką ocene dostanie piotrek
1
Olga:
zbadaj monotonicznosc ciagu
n+4
a
n
3n+5
mam problem bo ogolnie to umiem ale nie wiem czy jak jest (n+1)+4 czy te 1 i 4 sie dodaje czy
2
IIIIII:
Proszę o pomoc .... tylko to jedno mi zostało i nie umiem tego zrobic sama
!
0
kdafb:
Oblicz po jakim czasie zwróci się inwestycja w baterie słoneczne. Koszt systemu wynosi 21999 zł. jego moc to 800W , ale w taka moc jest osiągalna tylko przy optymalnych warnikach
0
Łukasz:
Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 12 cm.Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te
1
wioletka:
Siatka o długości 300 m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta.Jakie są wymiary tej działki jeśli wiadomo że ma ona największe z możliwych pole powierzchni?
1
Ania:
Mam do zrobienia zadanie w ktorym mam wyznaczyć równanie paraboli o ognisku w punkcie (2;0) i kierownicy x=0. dalabym rade chyba je sama zrobic ale nie mam wzorów
Pomocy
0
anka:
W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD,które przecięły się w punkcie E.Wiedząc,że IAEI=9,IEBI=4 ICEI=3.Oblicz IEDI.
2
paulla123:
prosze o pomoc w rozwiazaniu przykładow o to one mysle ze pomozecie
8
AkkA:
Proszę o pomoc, zadanie brzmi: wyznacz dziedzinę funkcji.
8
member :
Funkcja f określona jest wzorem
1
Aga:
:::rysunek::: Oblicz objetość i pole powierzchni brył obrotowych powtsałych w yniku obrotu figur
0
Zibi:
Bardzo proszę o pomoc z takim oto zadaniem:
0
marta:
W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego kąt ostry ma miarę 60⁰ a dłuższa przekątna ma długość 4
√
3
2
mmmmm:
1
2
n (n−3)=119
0
ania:
Dany jest trapez równoramienny ABCD.Ramię tego trapezu ma długość 10 cm,a obwód wynosi 40 cm.Oblicz długości podstaw tego trapezu jeśli wiadomo że tangens α=
3
4
gdzie α jest kątem
1
Michał:
Figura złożona z dwóch kwadratów o boku 1 i 3 ma takie samo pole jak figura złożona z dwóch przystających kwadratów o boku x.Oblicz x.
2
zuza:
Oblicz miary kątów równoległoboku którego boki mają długość 6 cm i 15 cm a pole jest równe 45
√
3
cm
2
0
w potrzebie:
Kto mi logicznie wytłumaczy, kiedy trzeba stosować jaki wzór w kombinatoryce i jak rozróżnić zadanie z kombinatoryki od tego które trzeba liczyc z klasycznej definicji
0
jula:
Z wierzchołka C kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość h na przeciwprostokątną AB.Spodek wysokości D podzielił przeciwprostokątną na odcinki p i q.wykaż
2
kaiman:
hejka pomozecie rozwiazac przykład prosze
3
5
=
2x−1
2−5x
2
martula :
Trzy liczby dodatnie a, b, c tworza ciag geometryczny. Suma tych liczb jest rowna 21, a suma ich odwrotności wynosi 7/12. Znajdż te liczby
0
Martyna:
Bardzo proszę o pomoc ...
2
karola :
trzy liczby rzeczywiste, których suma jest równa 21 tworza ciąg geometryczny. Liczby te sa takze odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciagu arytmetycznego. znajdz te liczby
5
Iza:
Oblicz objętość i pole powierzchni stożka otrzymanego w wyniku obrotu : a) trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 3 i 6 wokół krótszej przyprostokątnej,
3
kaiman:
hejka mam problem z przyklasem rozwiazalem go ale mi cos nie wychodzi pomozecie
? o to przykład
2
Daria:
:::rysunek::: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokątem o krótszym boku 12 cm i przekątnych
3
kwak:
Szerokość pokoju jest o 2m mniejsza od jego długości. Jakie wymiary może mieć pokój, jeśli przekątna podłogi jest nie mniejsza od 6 m i nie większa od 10 m
0
Oeńka:
Rozwiąż nierówności funkcji trygonometrycznych 1) 1
2
sinx ≤14
1
me :
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego o wysokości 7cm, w którym spodek wysokości poprowadzonej z wierzchołka trapezu na dłuższą podstawę dzieli ją na odcinki o długościach 3cm
3
me :
Oblicz pole i obwód rombu ABCD ,jeśli krótsza przekątna BD ma długość 4 oraz kąt BCD = 30 stopni.
3
Martyna:
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak to się robi ... Oblicz a
10
− b
7
, gdy a
n
=(−1)
n
* (n+1), b
n
=(−1)
n+1
* (n−1)/2
4
pomożcie na jutro to mam ...:
zad1 Dana jest funkcja f(x)= −2x
2
−3x+2
0
zakrecona:
narysuj wykres funkcji f(x)=3
x+2
−1 a nastepnie: a) znajdz punkty przeciecia wykresu f(x) z osiami układu wspolrzednych
6
Wiktoriaa.:
Kulę przecięto płaszczyzną oddaloną od jej środka o 2 cm.oblicz objętość kuli wiedząc że promień kuli łączący ten przekrój ze środkiem kuli jesnt nachylony do przekroju pod kątem 60
1
lol:
wyznacz wspolczynniki wielomianu : w(x) = x
3
+ 2x + 5
0
Dodo:
:(:(:( Znów potrzebuję pomocy
! Oto zadanie :
2
123:
Narysuj wykres funkcji f(x)=3
x+2
−1 a następnie a) znajdz punkty przecięcia wykresu f(x) z osiami ukladu współrzędnych
3
123:
Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm a)
1
123:
Oblicz: a)
3
123:
Oblicz: a)
4
kobieta:
W trójkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosc 20 i 40 .Okrag ktorego srednica jest dluzszą przyprostokatna podzielil przeciwprostakatną na dwa odcinki. Oblicz dlugosc odcinkow.
2
MIn:
Obliczanie liczby na podstawie jej procentu
2
julka:
hej mam pytanie jak przesunąc tangensoide o 3/4 w lewo?